CALENDAR ADVENT - simboluri, ritualuri, inspiraţie

CALENDAR ADVENT - simboluri, ritualuri, inspiraţie

23 octombrie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Ne apropiem de luna mult așteptată a cadourilor și momentelor de bucurie alături de cei dragi. Este luna în care devenim poate mai atenți la micile bucurii care ne înconjoară, luna în care, deja cunoscătorii, se bucură descoperind surprizele unui CALENDAR ADVENT.

Dar de unde vine acest concept? Având la origine cuvântul adventus din latina medievală, care înseamnă venire, așteptare sau apariție, calendarul ADVENT însoțește încă din secolul 19 tradițiile creștine, și nu numai, care caracterizează luna în care celebrăm Crăciunul.

Cele mai vechi, atestate, modalități de prezentare ale acestuia sunt înregistrate în practica protestantă – oamenii obișnuiau să marcheze cu creta (desenau o linie) fiecare zi pînă la venirea Crăciunului. Cel mai vechi ADVENT CALENDAR realizat manual datează din anul 1851. Variante timpurii ale acestuia includeau Ceasul și Lumânarea ADVENT; în fiecare zi, timp de 24 de zile, o lumânare era aprinsă, un simbol al speranței în așteptarea simbolică a lui Hristos. Alte familii obișnuiau să atârne pe ușă sau pe perete câte o poză cu cei ai casei, în fiecare zi, 24 de zile – 24 de momente de reamintire a clipelor de bucurie, de entuziasm, de descoperire sau redescoperire a căldurii și bucuriei alături de cei dragi. Mai inventivi, mai creativi, alții pictau sau lipeau pe ușă pietre colorate.

Primul CALENDAR ADVENT tipărit apare în anul 1908. Gerhard Lang, cel care inițiază acest produs, a fost inspirat de mama sa care, cu ocazia Crăciunului, obișnuia să îi pregătească un calendar făcut manual, o placă pe care lipea 24 de mici bomboane. Vă puteți imagina, la sfârșit de secol XIX, bucuria și entuziasmul copilului care descoperea câte o surpriză dulce în fiecare zi. De altfel primele calendare au fost cele cu ciocolată.

Între timp conceptul Living ADVENT CALENDAR a devenit foarte popular, mai ales în cadrul comunităților religioase. Oamenii se întâlnesc în fața unei ferestre decorate de Crăciun, în fiecare zi, timp de 24 de zile, cântă și se bucură de gustări delicioase pregătite în casă.

O altă variantă a timpurilor noastre o reprezintă Virtual Advent Calendar, un calendar interactiv, on-line. În fiecare zi, userii pot activa numărul corespunzător și pot primi video-uri, poze, muzică, citate sau orice alte mici bucurii virtuale. Muzeele au început din ce în ce mai mult să acorde atenție acestui tip de interacțiunea în luna cadourilor.

Calendarul ADVENT este mai mult decît o numărătoare inversă, zilele ADVENT-ului sunt zile în care suntem invitați să ne bucurăm de un timp de reflecție și spiritualitate, este un timp al celebrării celor care secole de-a rândul au așteptat venirea lui Hristos.

A număra zilele până la Crăciun este o invitație simbolică de a enumera , de a ne reaminti măcar 24 de motive pentru care fiecare dintre noi este recunoscător, este reconectat la sinele său cel mai profund, esența de frumusețe sufletească și celebrare a minunăției ființei care există în fiecare dintre noi.

Și, nu în ultimul rând, indiferent de modul în care alegi un CALENDAR ADVENT în acest sezon, acesta îți oferă 24 de momente în care să descoperi cu bucurie de copil surprize pentru tine.

 

De Monica Măgureanu

 

CALENDAR ADVENT - simboluri, ritualuri, inspiraţie
Comments