10 lucruri pe care adulții le pot învăța de la copii

10 lucruri pe care adulții le pot învăța de la copii

1 iunie 2024 Timp estimativ: ~2 min.

Invatam de la copii

Nu doar copiii învață de la noi - și noi, adulții, putem învăța de la ei! În Luna Copiilor, hai să lăsăm copilăria să ne ofere cele mai frumoase lecții de viață!

 

Observând și învățând de la copii, adulții pot redescoperi unele dintre cele mai valoroase calități care fac viața împlinită și plină de sens. Iată zece dintre ele!


1.Curiozitatea

Copiii au o curiozitate înnăscută cu privire la tot ce-i înconjoară. Ei nu se sfiesc să pună întrebări, să exploreze și să caute să înțeleagă lucrurile. Adulții pot reaprinde în ei această curiozitate și pot aborda viața cu mai multă deschidere către nou.

2.Creativitatea

Copiii au o imaginație nemărginită și nu le este frică să gândească “outside the box”. Adulții pot (re)învăța și ei să îmbrățișeze creativitatea, fie în rezolvarea problemelor, luarea de decizii sau pur și simplu în activitățile simple de zi cu zi.

3.Curajul

Copiii abordează adesea experiențe noi cu un sentiment de neînfricare pe care doar inocența vârstei lor îl oferă. Ei nu sunt la fel de împovărați de frica de eșec sau de a fi judecați, cum pot fi adulții. Nu este niciodată prea târziu să înveți să-ți asumi riscuri și să accepți provocările vieții cu mai mult curaj!

4.Trăirea clipei

Copiii sunt experți în a trăi în momentul prezent. Ei nu se blochează în trecut, nu-l contemplă și nu își fac prea multe griji cu privire la viitor. Adulții pot învăța să savureze fiecare clipă și să aprecieze frumusețea de a fi aici, acum.

5.Autenticitatea

Copiii sunt ei înșiși fără scuze. Ei nu au învățat încă să se conformeze așteptărilor societății sau să-și pună măști pentru a le face pe plac altora. Adulții pot învăța de la ei importanța autenticității, a asumării și a fidelității față de propria persoană.

6.Reziliența

Copiii își revin rapid după eșecuri. Plâng un pic și gata. Se întâmplă să cadă de o sută de ori în timp ce învață să meargă, dar continuă să se ridice. Adulții pot învăța de la copii să nu renunțe prea ușor, înfruntând provocările de zi cu zi cu determinare și optimism.

7.Firescul imperfecțiunii

Copiilor nu le este teamă să greșească sau să fie imperfecți. Ei înțeleg instinctiv că totul face parte din învățare și creștere, dar cumva, odată cu trecerea anilor, pierdem această abilitate și începem să punem prea multă presiune pe noi. Putem învăța de la copii să ne îmbrățișăm imperfecțiunile și să fim mai blânzi cu noi înșine.

8.Joaca

Copiii găsesc bucurie în cele mai simple lucruri și știu să se distreze. Ei reamintesc adulților de importanța jocului și de a nu lua viața prea în serios.

9.Iertarea

Copiii iartă și uită ușor. Ei nu țin ranchiună și nu rumegă asupra conflictelor din trecut. Ce ar fi să procedăm și noi așa cât mai des și să nu mai lăsăm conflictele să ne otrăvească sufletul?

10.Dragostea necondiționată

Copiii au o capacitate remarcabilă de iubire și acceptare. Ei iubesc fără a judeca și fără să pună condiții. Pur și simplu iubesc. Adulții pot învăța de la copii dragostea pură, curată, atât față de ceilalți, cât și față de ei înșiși.

 

Produse recomandate
Comments