5 trucuri de primăvară ca să-ți sporești starea de bine

5 trucuri de primăvară ca să-ți sporești starea de bine

30 aprilie 2024 Timp estimativ: ~2 min.

stare de bine

Mijlocul primăverii este perioada perfectă pentru detox fizic și sufletesc, mai cu seamă dacă astenia ne-a adus depresie, melancolie, insomnie sau epuizare fizică. 

 

Lumina soarelui, tot mai generoasă, ajută organismul să intre într-o stare activă. La sfârşitul zilei, epifiza, o glandă mică situată în creier, transformă serotonina, hormonul care ne dă energie, în melatonină, numită şi hormonul somnului. Lumina blândă a primăverii stimulează secreţia de serotonină, adrenalină şi de cortizol, în vreme ce nivelul de melatonină scade. 

Iată cum poți profita de beneficiile celui mai înfloritor anotimp, pentru starea ta de bine!


1.Ia-ți porția de vitamina D

Vitamina D joacă un rol nu numai în homeostazia calciului, ci şi în alte câteva funcţii, inclusiv în stimularea celulelor şi funcţiilor imunitare. Unele studii au sugerat că deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de tulburări emoţionale, inclusiv depresie și anxietate .

Mai mult decât atât, vitamina D are proprietatea de a proteja împotriva epuizării dopaminei şi serotoninei, hormonul fericirii, responsabil cu starea de bine.

Corpul are nevoie de o cantitate suficientă de raze UV pentru a produce vitamina D. Pentru a obține doza zilnică recomandată (1000 UI, de exemplu) este nevoie să ne expunem zilnic 15 minute la soare, între orele 10:00 și 15:00. Motive suficiente pentru a ieși din bârlog, nu-i așa?


2.Simte pământul sub picioare!

Pentru a te bucura și mai mult de vremea tot mai frumoasă, poți alege să faci sport afară și să înlocuiești banda de alergare de la sală cu aleea unui parc apropiat. Unele persoane merg în parc cu salteaua de yoga sau pilates sau fac aerobic direct pe iarbă, în picioarele goale.

Studiile au dovedit că atunci când picioarele sunt în contact direct cu pământul, beneficiile se resimt la nivelul întregului trup, ba chiar și al minții. După cum bine știi, la nivelul tălpilor se află mii de terminații nervoase care, prin contact cu pământul, te ajută să te relaxezi și să ameliorezi stresul și anxietatea.


3.Muncește (și) în aer liber

Imediat ce temperaturile îți permit, poți muta și biroul în aer liber! Cum ar fi, de exemplu, într-un parc. Ia cu tine o pătură, termosul cu cafea, câteva gustări și laptopul, și cel puțin două, trei ore poți munci astfel, în mijlocul naturii.


4.Nu refuza mici momente departe de tehnologie

În weekend te poți relaxa într-un hamac, cu o carte bună în mână sau ascultând muzica preferată sub razele blânde ale soarelui care trec printre frunzele copacilor. Meditează, fă exerciții de respirație sau pur și simplu odihnește-ți ochii, departe de tehnologie. Conexiunea cu mediul este vitală pentru starea ta de bine. 


5.Explorează necunoscutul

Dacă ești genul mai dinamic, poți încerca o drumeție mai dificilă, explorarea unor locuri noi, mai neumblate sau chiar sporturi extreme – tiroliană, escaladă. Petrecerea timpului în aer liber și un traseu provocator îți pot crește încrederea în propriile tale forțe și-ți oferă o stare generală de satisfacție. Atenție, însă – fără gesturi nesăbuite, doar curaj responsabil!

 

 

Produse recomandate
Comments