5 planuri de luptă împotriva poluării din aer și alergenilor

5 planuri de luptă împotriva poluării din aer și alergenilor

25 iunie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Aerul poluat e considerat responsabil pentru apariția alergiilor! Nu ne naștem alergici, așa cum am putea crede, ci substanțale nocive din jurul nostru pătrund în sistemul respirator, și de acolo în sânge, declanșând astfel alergiile.

Poluarea aerului reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătate. Poluanţii microscopici din aer pot pătrunde adânc în sistemul respirator şi circulator, afectând plămânii, inima şi creierul.

Pe de altă parte, anumite infecții, alimentația de proastă calitate, stresul, fumul sau anumite substanțe vegetale pot provoca apariția alergiilor.

Ce putem face pentru a ne proteja

1. Păstrează aerul curat în locuință și la birou

Pe cât posibil, aerisește foarte des atât acasă, cât și la locul de muncă, astfel încât alergenii să nu crească probabilitatea unei îmbolnăviri. Poți monta în locuință purificatoare de aer, cu filtre care țin polenul, praful și alți alergeni la distanță!

În perioada de apariție a polenului este important să lași în cameră aer doar cât este necesar. Recomandat este să aerisești în timpul ploii sau după ploaie, pentru că apa va curăța polenul din atmosferă.

Unele plante de interior sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a atrage impuritățile din aer. Spre exemplu, Crinul Păcii absoarbe și elimină alcoolul metilic, benzenul, formaldehida, dar și sporii de mucegai.

Un alt mijloc de purificare a aerului este utilizarea lămpilor cu sare.

2. Atenție la acarieni!

Acarienii sunt periculoși mai ales pentru alergici. Aceste creaturi minuscule preferă să trăiască în pat, unde găsesc caldura și umiditatea necesară. De aceea se recomandă schimbarea saltelelor la șapte până la zece ani. Pentru cei alergici există și învelitori speciale pentru saltele. Totodată, lenjeriile de pat trebuie spălate la 60 de grade Celsius.

3. Lasă patul nefăcut

Chiar dacă poate sună ciudat, în lupta cu acarienii, să faci patul este o mișcare greșită! Pe cât posibil, permite-ți să fii dezordonată - un pat aranjat impecabil facilitează înmulțirea acarienilor, în special dacă așternuturile nu au fost bine aerisite în prealabil, pentru că umezeala adunată peste noapte pătrunde în pat, sub păturile așezate etanș una peste alta.

Așadar, după ce te trezești ridică, pătura, lasă cearșaful liber și să deschide larg ferestrele. Nu acoperi în acest timp salteaua, pentru ca umiditatea să poată fi îndepărată. Dacă ai putea scoate păturile, pernele sau pilota la aerisit pe balcon sau terasă ar fi și mai bine!

4. Evită sportul în aer liber când poluarea este ridicată

Verifică zilnic prognozele de poluare a aerului din zonă, pentru a şti când aerul este nesănătos. Evită să faci exerciţii în aer liber atunci când nivelul de poluare este ridicat. De altfel, evită întotdeauna să faci exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare. Renunță la jogging-ul printre mașini, îți faci mai mult rău decât bine!

În plus, să ai tot timpul cu tine ochelarii de soare, lacrimile artificiale, servețele și o sticlă cu apă. 

5. Folosește măşti de protecţie, care filtrează aerul respirat

Atunci când există un nivel ridicat de poluare în zonă sau când este declanșată alergia la polen, folosește măști cu filtru special, care elimină contaminanţii din aerul inhalat.

 

5 planuri de luptă împotriva poluării din aer și alergenilor
Comments