Grădina aromatică din bucătăria ta

Grădina aromatică din bucătăria ta

19 aprilie 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Bucătăria poate fi grădina ta de acasă, cu ierburi aromatice. Iar borcanul de scrub poate deveni recipientul perfect pentru ele.

Dacă le oferi lumină, căldură, apă, un sol adecvat și puțină atenție, plantele aromatice sunt foarte ușor de cultivat acasă și te vor bucura cu parfumul lor zi de zi. 

Chiar dacă nu dispui de un spațiu generos, îți poți construi în bucătărie propria grădină în care să crești plante aromatice. Important este să alegi acele plante care nu necesită condiții speciale și măsuri de îngrijire dificile, ci pot crește fericite în ghiveci. Folosește doar sol organic, fără substante chimice.

O idee excelentă este reciclarea borcanelor mari rămase de la produsele de îngrijire a pielii, cum ar fi cele de exfoliant sau unturi de corp, pentru că au deschidere largă. Astfel, după consumarea produsului ele pot deveni căsuță pentru plantele aromatice din bucătăria ta!

Semințele se pun în solul umed, la o adâncime de 3-4 ori mai mare decât diametrul seminței, pentru a germina corect. Stropește ușor apă, cu un pulverizator, și acoperă ghiveciul cu o folie de plastic sau o placă de sticlă, pentru a crea o mini-seră.

Principalele nevoi ale plantelor aromatice

Busuiocul are nevoie de câteva ore de soare pe zi, pământ gras și afânat. Nu necesită fertilizanți, dar trebuie udat des. Atenție, nu trebuie să aibă rădăcinile umede noaptea, astfel că trebuie udat dimineața sau în prima parte a zilei.

Cimbrul trebuie udat mai rar și numai dacă pământul este uscat. Prea multă apă scade concentrația de ulei volatil și, implicit, aroma.

Rozmarinul are nevoie de ghivece largi, dar nu foarte adânci. Nu necesită apă decât la câteva zile, când solul este uscat, dar are nevoie de mult soare.

Menta are nevoie de un vas cu gura largă, adânc, și de un pământ de compost organic, amestecat cu nisip sau pietriș fin. Trebuie udată frecvent și nu suportă băltirea apei.

Mărarul are nevoie de soare, lumina fiind esențială și influențând direct cantitatea de uleiuri aromate din plantă, și de un sol fertil. Crește bine în compost amestecat cu pământ de flori.

Pătrunjelul este o plantă sensibilă, locul potrivit fiind unul umbrit, cu lumină indirectă. Are nevoie de un sol fertil, nisipos și trebuie udat constant cu puțină apă, astfel încât pământul să fie mereu ușor umed.

Leușteanul este foarte puțin pretențios și poate rezista mulți ani în ghiveci chiar și fără fertilizare, dacă solul este împrospătat anual, la suprafață, cu un strat nou și hrănitor. Trebuie udat periodic, mai ales în zilele foarte calde.

 

Grădina aromatică din bucătăria ta
Produse recomandate
Comments