Cele mai iubite arome ale lumii
25 octombrie 2018 Timp estimativ: ~2 min.

arome-lume
Odată ce simţi aroma de vanilie din parfumul preferat al bunicii, poţi jura că i-ai simţit mâna pe creştet. Preferinţele pentru anumite parfumuri nu se pot explica, există o chimie specială, o legătură neînţeleasă între o persoană şi aroma care îi mângâie simţurile. De ce iasomia poate smulge lacrimi de emoţie unei femei şi de ce o poate dezgusta pe alta este o situaţie imposibil de descifrat de către specialişti.
Iasomia, darul lui Dumnezeu
Chinezoaicele iubesc mult iasomia, însă cu precădere în ceaiuri şi mai puţin în cosmetice, spre deosebire de femeile din India, Egipt, China și Maroc, unii dintre cei mai mari producători de uleiuri esenţiale de iasomie, parfumuri, lumânări parfumate, dar şi cosmetice. Franțuzoaicele adoră iasomia în parfumuri, dar şi celebrul sirop, despre care se crede că relaxează, reduce anxietatea şi dizolvă barierele emoţionale.
O legendă populară antică spune că regina Cleopatra înmuia în parfum de iasomie pânzele corăbiei sale, pentru a-l prinde în mreje pe Marc Antoniu, iar în zilele noastre se crede că iasomia are puteri afrodisiace.
În zona munţilor Himalaya, iasomia, care înseamnă „dar de la Dumnezeu“, este considerată floarea sacră a zeului hindus al dragostei, Kama. Un simbol parfumat al iubirii, această floare este prezentă în ceremoniile de nuntă indiene, spunându-se despre ea că prevesteşte noului cuplu afecţiune profundă şi eternă. În Thailanda, iasomia este simbol matern, iar în Siria, floarea-emblemă a ţării.
Lavanda, regina serenității
E planta care simbolizează puritatea, seninătatea, liniştea, graţia, prudenţa, rafinamentul, nobleţea şi devotamentul, şi era folosită atât în ritualuri de purificare, protecţie, somn, cât şi în descântece de dragoste. În perioada Renaşterii, împreună cu rozmarinul, lavanda era purtată pentru a păstra castitatea unei femei. Levănţica este foarte iubită în Anglia și mai ales Franţa, unde e folosită pentru a alina durerile de cap, a induce linişte şi a ocroti somnul. Pentru o noapte cu somn lin, poți picura puţin ulei esenţial de lavandă pe cearşafuri sau perne.
Paciuli, aroma amorului
Tot în Marea Britanie, foarte populare sunt aromele lemnoase, puternice, tari, condimentate, preferinţa fiind explicată de specialiști prin prisma temperaturilor scăzute din această zonă. În schimb, în Statele Unite, vedete sunt aromele florale, citrice, dulci şi proaspete. Paciuli este o aromă extrem de bine vândută în America, aceasta fiind, de altfel, o plantă utilizată pe scară largă în medicina asiatică, datorită efectului regenerativ asupra pielii. Uleiul de paciuli are un efect benefic şi asupra sistemului nervos.
Paciuli vine din India, unde planta este cunoscută sub numele de „puchaput“ şi este considerată „parfumul hippie“, deoarece în anii ‘60 era folosit pentru a ascunde mirosul de marijuana. Utilizată în vrăji de dragoste, se crede că aroma de paciuli acţionează ca un afrodisiac puternic. La începutul secolului al XIX-lea, comercianţi puneau frunze de paciuli între șalurile de caşmir indiene, pentru a proteja marfa de molii. Aroma puternică şi mirosul profund de mosc i-au dat acestei plante o aură de mister şi bogăţie, iar în Orient este utilizată în pliculeţe ce se aşază între rufe, pentru a ţine la distanţă insectele.
În Japonia, în schimb, este interpretat drept ofensator gestul de a purta parfumuri puternice în public, astfel că aici sunt populare mirosurile proaspete, uşoare, aromele florale, citrice, însă extrem de delicate, aproape insesizabile. Trandafirul este un ingredient-cheie în această parte a lumii, atât în compoziţia cosmeticelor, cât mai ales a parfumurilor, laolaltă cu aromele de ylang-ylang, portocală, lămâie sau vetiver.