Astenia de primăvară – trei metode de a o învinge

Astenia de primăvară – trei metode de a o învinge

21 martie 2024 Timp estimativ: ~2 min.

Soarele-ți zâmbește, dar tu nu mai ai energia cu care te mândreai acum câteva luni? Te confrunți cu stări de anxietate și chiar depresie ușoară? Toate acestea pot fi semne că te confrunți cu astenia de primăvară.


Cuvântul „astenie” vine din limba greacă și se traduce „fără vlagă”. Însumând toate simtomele care definesc această stare, ajungem într-adevăr la „fără vlagă”. Mai exact, ne dau de furcă durerile de cap, lipsa de concentrare, insomnia, anxietatea, tristețea fără motiv, irascibilitatea, chiar și căderea părului și lipsa poftei de mâncare.

Astenia de primăvară apare atunci când organismul are probleme în a se adapta la provocările care vin odată cu schimbarea anotimpului. Lumina în exces și razele soarelui influențează producția hormonului numit melatonină și se creează ușoare dezechilibre hormonale, care declanșează o serie de alte simptome și reacții în organism.

Ce poți face pentru a trece cu bine peste astenia de primăvară? Iată câteva metode pentru a-ți recăpăta starea de bine.

Fă mișcare în aer liber

Oricât ți-ar fi de greu să respecți acest prim pas, dat fiind faptul că astenia vine și cu lipsa de energie și slăbiciune musculară, adună-ți ultimele puteri și fă mișcare. Chiar dacă te plimbi în jurul blocului 10-15 minute pe zi și tot este mai bine decât nimic. Sau mergi la magazinul apropiat în loc să comanzi online. Sportul eliberează endorfine și îți oferă o stare generală de bine. Totodată, exercițiile fizice îți pun sângele, dar și mușchii în mișcare, iar tu vei simți cum îți recapeți energia. Fă sport afară, pe cât posibil, pentru că vitamina D se produce în organism în prezența soarelui, iar aceasta protejează împotriva epuizării dopaminei și serotoninei (implicate în apariția depresiei).

 Alimentează-te cu fericire

 Consumă cât mai multe alimente bogate în triptofan, pentru că acest aminoacid stimulează secreția de serotonină, numită și hormonul fericirii: ouă, produse lactate, pește, nuci, legume, cereale integrale, ananas, portocale, grepfrut și struguri. Pe de altă parte, alimentele bogate în vitaminele B luptă împotriva senzației de oboseală, energizând organismul. Bananele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în vitamine din complexul B. Și hidratează-te!

 Asigură-te că dormi bine și suficient

 Ai nevoie de somn pentru a putea face față cu bine simptomelor specifice asteniei de primăvară, așa că e bine să faci tot posibilul pentru a dormi 7-8 ore pe noapte. Asigură-te că dormitorul tău este un spațiu feng shui și aerisit, fără televizor sau alte produse electronice: acestea, chiar și în stand by, perturbă somnul. Alege un odorizant de cameră cu parfum calmant, liniștitor, precum este cel de lavandă. 

 

 

Produse recomandate
Comments