De ce înşală bărbaţii

De ce înşală bărbaţii

28 iulie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Au trecut vremurile în care partenerul, după ce călca strâmb, te copleşea cu braţe de flori. În zilele noastre, tabloul trădării în dragoste are tuşe mult mai subtile...

Ceea ce au descoperit psihologii de azi e că, faţă de vremurile de mult trecute, s-a estompat sau a dispărut cu totul sentimentul de vină în caz de trădare a iubirii, fie ea şi fără acte. Independenţa e o virtute, fericirea e dezideratul principal, orgasmul e obligatoriu, iar victimele colaterale are propăşirii noastre emoţionale sunt acceptabile. Asta se întâmplă şi în cazul femeilor, şi în al bărbaţilor care-şi caută împlinirea sufletească şi trupească în paturi străine, dar cum despre bărbaţi vorbim acum, ne vom concentra asupra lor.

 

Ispite la tot pasul

Bărbaţii din ziua de azi resping făţiş o lesă mult prea scurtă, care le îngenunchează masculinitatea, deci consideră inofensive derapajele de genul convorbirilor mult prea dulcege cu colegele de de birou, flirturile „nevinovate“, emoticoanele pupăcioase trimise prietenelor din lista de Messenger, călătoriile de afaceri care se soldează cu petreceri de seară, în care, sub aburi de alcool, ei sunt mult prea îndrăzneţi, iar ele, mult prea relaxate. Iar de aici până la trădarea fără echivoc nu mai e, uneori, decât un pas. Cum poţi fugi de ispite fără să te izolezi de societate și să te sustragi evadărilor de teambuilding? Asta e marea provocare a bărbatului modern.

 

Categorii de „trădători“

Cele patru profile sociologice ale adulterinului au rămas totuși cam aceleași, indiferent de epoci şi cutume morale:

  • „Te înşel pentru că-s nefericit“ e cea mai răspândită dintre tipologii. Nimeni nu se satură de bine, spune o vorbă, deci bărbatul începe să caute în altă parte ceea ce (consideră ca) îi lipseşte acasă: afecţiune, sex de calitate, înţelegere, suport moral.
  • „Te înşel pentru că mă înşeli“ e scuza bărbatului care înşală din răzbunare sau din nesiguranţă. Uneori „victima“ nici nu-l trădează, dar aşa i se pare lui, şi atunci decide că cea mai bună apărare e atacul.
  • „Te înşel pentru că sunt bărbat“, iar bărbaţii sunt născuţi vânători, consideră exponenţii acestei categorii. Pentru ei, a te culca şi cu alte femei decât cea căreia i-ai jurat credinţă e o formă de validare personală.
  • „Te înşel pentru că te iubesc“ e o tipologia bizară din care fac parte bărbaţii care cred că un cuplu este întărit şi viaţa sexuală îmbunătăţită prin mici escapade care le condimentează viața sexuală. Câteodată, chiar aşa e. Până află ea, şi atunci castelul de nisip se dărâmă...

 

Deschide ochii bine dacă observi că adoratul tău:

  • Vine la ore tot mai târzii acasă, fără explicații plauzibile
  • Sfârşeşte brusc convorbirile telefonice când intri tu în cameră
  • Se fâstâceşte sau, dimpotrivă, construieşte scenarii prea elaborate când îl întrebi unde pleacă

 

Vinovatul din oglindă

Un exerciţiu necesar este și cel al privitului în oglindă. „Ce-am făcut eu să merit asta?“ nu trebuie să fie doar o lamentare retorică, ci un exerciţiu, poate dureros, de autoanaliză: îl mai iubesc sau situația mă doare din orgoliu? Am făcut tot ce-mi stă în putinţă ca să păstrez dragostea vie? În funcţie de răspunsuri, vina trebuie împărţită cu onestitate. Şi, dacă recunoaştem că şi noi am contribuit, măcar cu o tușă fină, la portretul bărbatului care ne-a înşelat, şansele de-a repara relaţia actuală sau, după caz, de a pune baze mai trainice unei viitoare relații vor fi toate de partea noastră.

 

De ce înşală bărbaţii
Comments