Frigul, beneficii pentru care merită iubit

Frigul, beneficii pentru care merită iubit

15 decembrie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Frigul e un coșmar pentru cei care adoră vara, dar merită să-l iubim, când e în doze suportabile, pentru buchetul generos de beneficii aduse sănătăţii și frumuseții.

Când dârdâi de frig nu te gândeşti, probabil, că ăsta poate fi un semn bun. Temperaturile scăzute te duc cu gândul la bolile sezonului rece, dar există studii menite să îngheţe toate prejudecăţile noastre legate de frig şi care ne arată că el poate face şi bine, nu numai rău.
Încă din timpuri străvechi, medicina tradiţională s-a folosit de beneficiile frigului: şi azi punem gheaţă pe vânătăi ori comprese reci pe frunte, atunci când când avem febră. Sebastian Kneipp, savant german, şi-a tratat acum 200 de ani tuberculoza (boala pe atunci mortală) prin scufundări repetate în apele aproape îngheţate ale Dunării.
Iar crioterapia – expunerea corpului timp de 2-3 minute la temperaturi ce scad şi până la -130oC – e o procedură modernă de terapie prin frig cu efecte benefice asupra sistemului imunitar, calităţii pielii, dar şi stării de bine (datorită eliberării de endorfine). Însă „faptele bune“ ale frigului nu se opresc aici.


Alungă durerile de cap și tristețea
Frigul calmează durerea de cap mai abitir decât multe analgezice. Când o migrenă nu-ţi dă pace, evită încăperile încălzite artificial şi scoate măcar capul afară, timp de 1-2 minute, fără căciulă. Apoi intră la loc la căldură. Repetă de 2-3 ori, până simţi că durerea se atenuează. Datorită trecerilor de la cald la frig şi viceversa, circulaţia periferică este stimulată, iar „baia“ de aer rece are efect antiinflamator. Câteva cuburi de gheaţă plimbate pe tâmple îţi vor fi, de asemenea, de ajutor. O scurtă plimbare de seară cu ger te va face să vezi totul în nuanțe mai vesele și să dormi ca un prunc.


Te scapă de kilogramele în plus
Când e frig afară, organismul consumă mai multe calorii decât vara pentru a-şi menţine constantă temperatura de 36,5-37oC. Pe acest principiu a fost inventată dieta cu alimente reci – corpul, pentru a le digera, e forţat să le aducă la temperatura lui şi astfel creşte energia consumată, deci scad kilogramele în plus. S-a demonstrat, de asemenea, că atunci când mănânci răcituri, senzaţia de foame se instalează după mai multă vreme decât în urma ingerării unor alimente calde.

 

Vindecă și înfrumusețează natural pielea
Multe probleme ale pielii pot fi rezolvate cu ajutorul temperaturilor joase. În dermatologie, frigul este utilizat prin intermediul azotului lichid (la -137oC): textura pielii este mult îmbunătățită, petele dispar. Şi nici de anestezic nu e nevoie, căci tot frigul îndeplineşte şi acest rol.
Temperaturile moderat reci stimulează circulația sangvină și te îmbujorează mai frumos decât cel mai scump blush. Așa că nu te feri și expune-te zi de zi măcar cinci minute aerului rece de afară, pentru rejuvenare instant, care nu costă nimic: ochi strălucitori și obraji de un roz sănătos, natural!

 

Frigul, beneficii pentru care merită iubit
Comments