Ceaiul și armonia interioară

Ceaiul și armonia interioară

11 mai 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Ceaiul este o băutură miraculoasă, cu o istorie de peste patru mii de ani. Iar ritualul servirii ceaiului e o adevărată artă...

Contrar credințelor majorității, nu englezii cu al lor ceai de la ora cinci au popularizat această băutură, ci chinezii, prin împăratul Shen Nung, care a baut ceai pentru primă dată în jurul anului 2700 i.e.n.

Prepararea ceaiului diferă de la o țară la alta. Și dacă englezii sunt celebri pentru ceaiul lor negru băut cu lapte, turcii pentru ceaiul de mere sau chinezii pentru ceaiul verde, în Japonia este popular ceaiul Matcha.

De altfel, în Japonia, ceaiul este mai mult decât o băutură caldă, pe care o comanzi când te întâlnești cu prietenii în oraș. Consumarea ceaiului presupune un întreg ritual, este o ceremonie cu semnificații profunde, care înseamnă respect, puritate, armonie.

 

Arta de a vedea frumusețea în orice imperfecțiune

Însăși alegerea de a prepara ceaiul într-un ceainic ușor ciobit, de la bunica, sau cu alte urme de uzură care îi trădează o vârstă înaintată face parte din acest ritual purificator pentru corp, minte și suflet.

Japonezii au inventat, de altfel, conceptul wabi sabi, arta de a vedea frumusețea în imperfecțiune, autenticitate și în contemplarea naturii. Nu calitățile precum puterea, invincibilitatea sau perfecțiunea sunt apreciate în Japonia, ci mai degrabă fragilitatea, modestia și vulnerabilitatea.

Wabi sabi își are originea chiar în ceremonia ceaiului în Japonia și îndeamnă la minimalism și simplitate.

 

Ceremonia ceaiului în Japonia 

În Japonia, tradiția ceremoniei ceaiului datează din secolul al IX-lea, când un calugăr budist pe nume Eichu a pregătit personal și a servit sencha (n.r. cel mai poplar ceai japonez) împăratului Saga. La vremea aceea, ceaiul era deja consumat în China de peste o mie de ani, în scop medicinal).

Pentru ceremonia ceaiului este nevoie de un Chawan - cană de ceai, un Chakin - şervet din bumbac folosit pentru purificarea cănii de ceai, un Chasen - obiect pentru crearea suspensiei spumante de ceai şi un Chashaku - obiectul pentru măsurarea cantităţii de ceai pudră necesare unei porţii de ceai verde.

Japonezii numesc ceremonia ceaiului chanoyu, sado sau chado, acesta fiind un mod de viață.

Gazda și oaspetele își vor oferi reciproc o plecăciune în liniște deplină, apoi se vor purifica ritualic, spălându-se pe mâini și clătindu-și gurile cu apă dintr-un bazin de piatră. Își vor îndepărta apoi încălțările, înainte de a intra în camera special rezervată ceremoniei ceaiului.

Gazda oferă ceai primului oaspete. Acesta îl gustă, complimentează gazda, face o plecăciune în semn de respect, șterge marginea bolului și îl oferă celui de-al doilea oaspete. Procedura se repetă până când toată lumea a gustat ceai din același bol.

Când se bea ceaiul, mişcările corpului trebuie să fie armonioase, strict calculate, sugerând calmul interior. Obiectivul ceremoniei japoneze a ceiului este crearea unei apropieri relaxate între gazdă și oaspeții săi.

Adânc înrădăcinată în filosofia Zen chineză, ceremonia ceaiului este un mod de a te deconecta de treburile banale ale vieții cotidiene și de a obține pace interioară și seninătate. De a-ți încărca bateriile și a-ți răsfăța sufletul.

 

Ceaiul și armonia interioară
Comments