Când expiră produsele cosmetice
25 octombrie 2018 Timp estimativ: ~2 min.
cand-expira
Totuși, acea dată reprezintă, de cele mai multe ori, perioada, stabilită de producător, în care produsul poate fi comercializat – deci prezent pe raftul magazinului. Ea nu reflectă neapărat durata în care poți utiliza acel produs fără a te expune pericolelor legate de contaminarea sau degradarea formulei lui chimice. Și asta pentru că, odată desigilat, orice produs cosmetic e mult mai expus bacteriilor.
Din păcate, statisticile confirmă că un astfel de articol este util: conform unui studiu din anul 2013, peste 70% dintre femeile implicate s-a dovedit că foloseau cel puțin un produs expirat. Și vorbim de data de pe ambalaj, adică aceea de care se ține seama câtă vreme produsul NU este desfăcut. Odată cu desigilarea, valabilitatea unei creme sau unei loțiuni suferă modificări severe. Iar folosirea unui produs după data de expirare poate duce la apariția iritațiilor și diferitelor infecții ale pielii și ochilor.
Perioada de valabilitate după deschiderea produselor
Pentru multe produse cosmetice, și aceasta este trecută pe ambalaj, fiind reprezentată simbolic printr-o cifră și litera M (de la „months“ – luni, în limba engleză). De exemplu, 12M înseamnă 12 luni, deci produsul poate fi folosit timp de un an de la desigilare. Dupa aceea, chiar dacă nu este consumat complet, se recomandă să fie aruncat.
Vei observa că produsele care conțin apă (creme, loțiuni) au cea mai redusă perioadă de valabilitate după desigilare, întrucât în mediul lichid, microbii pot pătrunde și se pot înmulți foarte ușor. Cea mai mare valabilitate o au produsele solide, „uscate“, cele sub formă de pulbere. Nu te bucura foarte tare de eticheta „fără conservanți“: ea este un semn că produsul trebuie utilizat rapid, fiind expus fără nicio apărare agenților patogeni.
Când e cazul să renunți fără regrete la un produs cosmetic
Indiferent de ceea ce este scris pe cutie, câteva semne vizibile cu ochiul liber trebuie să-ți dea de gândit și să te facă să renunți la crema preferată, dacă aspectul ei este modificat. În caz că produsul miroase neplăcut, prezintă semne de decolorare, e prea apos sau are cocoloașe, aruncă-l la gunoi, chiar dacă e nou și încă „în garanție“. Nu-l lăsa la îndemâna copiilor sau animalelor de casă și în niciun caz nu-l dărui altcuiva!
Iată care sunt, orientativ, termenele de valibilitate după desigilare ale celor mai uzuale produse cosmetice:
- produse de tip pudră: 2-3 ani
- ruj, luciu de buze: 2-3 ani
- balsam de buze: 1 an
- loțiune demachiantă: 1 an
- loțiune tonică: 6 luni - 1 an
- cremă hidratantă: 6 luni - 1 an
- mască de față – 3 luni
- șampon, balsam – 1 an
Modul de păstrare a produselor cosmetice le poate prelungi viața: ai grijă să-ți ferești cosmeticele de căldură, de soare și să le păstrezi, pe cât posibil, în ambalajele originale.