De ce să iubim ciocolata – beneficii pentru trup si suflet

De ce să iubim ciocolata – beneficii pentru trup si suflet

17 decembrie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

De ce să iubim ciocolata – beneficii pentru trup si suflet

Cine nu iubește ciocolata? Foarte puțină lume, având în vedere că se consumă trei milioane de tone de boabe de cacao pe an! Și pe bună dreptate, întrucât are o mulțime de beneficii!

Este cel mai popular desert și nu doar datorită răsfățului gustativ pe care-l oferă cu generozitate. Ciocolata este preparată din fructul arborelui Theobroma cacao, al cărui nume înseamnă „hrana zeilor“.

Hrană benefică pentru inimă

Mai multe studii au examinat rolul ciocolatei asupra sănătăţii. Boabele de cacao sunt pline de fitonutrienţi ce acţionează ca antioxidanţi. De asemenea, boabele de cacao sunt bogate în fier, cupru, magneziu, zinc şi fosfor, conform Harvard T.H. Chan School of Public Health. Consumul de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 8% de boală coronariană.

Îmbunătățește funcția cerebrală

Ciocolata are un efect pozitiv asupra creierului, prin creșterea fluxului sanguin la nivelul acestuia, prin îmbunătățirea funcției cognitive, prin reducerea efectelor negative produse de Alzheimer, prin stimularea memoriei și împiedicarea procesului de degradare.

Ne oferă o stare de bine

Ciocolata are un efect pozitiv în situațiile de stres, oboseală și suprasolicitare psihică, consumul acesteia conducând la o stare de calm și la un nivel îmbunătățit de concentrare. În plus, stimulează producerea endorfinelor (hormonul fericirii), având că efect nu doar o stare de bună dispoziție, ci contribuind chiar și la prevenirea depresiei și a altor afecțiuni psihice.

Are efect anti-age

Oamenii de știință au descoperit faptul că prin consumul de ciocolată se ajunge la intensificarea biogenezei mitocondiilor de la nivel celular și chiar la producerea unora noi. Rezultatul este protejarea celulei și încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

Bogată în nutrieți și antioxidanți

Ciocolata conține două categorii de antioxidanți, flavonoizii și polifenolii, concentrația acestora fiind foarte ridicată în cacao. Pe lângă o cantitate semnificativă de fibre (10%), ciocolata conține și cantități însemnate de fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, seleniu și potasiu.

Este benefică pentru piele

Măștile cosmetice din ciocolată sau cacao ajută la uscarea și descuamarea pielii și la eliminarea celulelor moarte. Totodată, ciocolata îmbunătățește fluxul sanguin și conținutul de colagen și oferă elasticitate pielii.

 

Comments