Cum sărbătorim Pastele într-un mod sustenabil

Cum sărbătorim Pastele într-un mod sustenabil

11 aprilie 2023 Timp estimativ: ~2 min.

Cum sărbătorim Pastele într-un mod sustenabil

Dincolo de semnificația religioasă a sărbătorii, Paștele reprezintă o ocazie în plus de a petrece timp de calitate cu familia, de a lua masa împreună și, de ce nu, de a-i învăța pe cei mici să respecte natura și darurile ei.

Paștele din acest an ar putea fi o ocazia foarte bună să schimbăm tradiția meselor supra aglomerate de mâncare ce ajunge la gunoi și să creăm altfel de amintiri pentru copiii noștri.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să celebrezi Paștele într-un mod sustenabil:

Cumpără ouă de la producători locali, ecologice și nu mai multe decât consumi

Una dintre cele mai frumoase tradiții de Paște este aceea de a înroși ouă. Iar o altă tradiție, dar nu la fel de frumoasă, este aceea de a cumpăra zeci de ouă pe care nu apucăm niciodată să le mâncăm. Încearcă, în acest an, să cumperi cât de multe ouă crezi că se consumă în familia ta – mai multe dacă ai invitați. Și alege ouă de la producători locali, proaspete și ecologice sau free-range. 

Vopsește ouăle natural

Evită vopseaua de ouă din comerț, care este plină de chimicale ce se pot transfera în ouăle pe care le consumi ulterior cu familia ta. Poți obține culori de intensități diferite cu ajutorul foilor de ceapă roșie și galbenă, turmeric, varză roșie, sfeclă, morcovi sau frunze de nuc. Și pentru că nu sunt toxice, îi poți implica și pe copii în această activitate.

Înlocuiește decorațiunile de plastic cu cele din lemn sau materiale biodegradabile

Iepurași, coșuri, ouă pictate, iarbă artificială... Toate din plastic și colorate cu vopseluri toxice. An de an cumperi alte și alte decorațiuni, care după două zile ajung la gunoi sau în cutia mare cu amintiri. Ce-ar fi ca anul ăsta să schimbi un pic tradiția și să alegi decorațiuni din lemn, de la meșteri pe care îi găsești în târgurile tradiționale, sau din materiale biodegradabile pe care le poți păstra peste ani și chiar reutiliza și în alte scopuri. Și care nici nu poluează natura.

Sau poți face chiar tu împreună cu cei mici iepurași din șervețele, aranjamente cu iarbă de grâu și ouă pictate, coșulețe din nuiele, flori naturale în ghiveci, ouă din hârtie așezate într-o cutie de carton refolosită.

Renunță la vesela și tacâmurile din plastic

Plasticul este ieftin și poate părea o alternativă utilă când avem invitați sau facem un picnic și nu vrem să spălăm multe vase. Însă impactul deșeurilor din plastic asupra mediului și a sănătății noastre este enorm, așa că bucură-te responsabil de sărbătoarea Paștelui.

Alege cadouri folositoare și sustenabile

Pentru cadourile de Iepuraș ale celor dragi poți alege branduri cărora le pasă de mediul înconjurător și nu uita că cel mai frumos cadou pe care îl poți oferi cuiva este timpul petrecut împreună (bilete la spectacol, o cină, o vizită). Optează pentru hârtie de împachetat cadouri făcută din materiale eco, simplă și neplastifiată. Banda adezivă, panglicile și hârtia acoperită cu sclipici nu pot fi reciclate, așa că, dacă este posibil, stai departe de ele.

 

Produse recomandate
Comments