Nutriție pentru zilele reci - cele mai potrivite alimente pentru iarnă

Nutriție pentru zilele reci - cele mai potrivite alimente pentru iarnă

23 noiembrie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Iarna avem nevoie mai mult ca oricând de vitamine, nutrienți, antioxidanți, pentru a lupta cu virusurile și infecțiile. Temperaturile scăzute ne suprasolicită organismul, așa că nutriția joacă un rol esențial în întărirea sistemului imunitar!

Sistemul imunitar cuprinde toate mecanismele utilizate de organism pentru a se apăra de intruși. Rezistenţa organismului este determinată și de alimentaţie, iar dacă vara preferăm salatele ușoare, fructele și înghețata, în zilele reci alegem supe calde, ceaiuri fierbinți și plăcinte aburinde.

Nutriționiștii ne sfătuiesc totuși să păstrăm ca primă opțiune fructele și legumele, dar adaptate sezonului.

Printre legumele-minune în anotimpul rece se numără cartofii dulci, dovleceii şi păstârnacul. Aceste legume au un conţinut ridicat în vitamina A şi vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar - scutul împotriva tuturor afecţiunilor.

Dovleacul – copt, în plăcintă sau sub formă de supă cremă, conține o cantitate mare de vitamina A, este bogat în vitamine din complexul B, dar conține și vitaminele C și E.

Datorită proprietăţilor antivirale şi antifungice, usturoiul este o altă legumă care ar trebui consumată frecvent în această perioadă.

Și mierea are proprietăți antiseptice, antibacteriene și calmante, de aceea este un aliat de preț al imunității.

Alimentele bogate în vitamina B12 ar trebui incluse în alimentație în orice sezon, însă mai ales iarna. Această vitamină asigură funcționarea sistemului imunitar, menține organismul puternic și combate oboseala. Prin urmare, alege cât mai des somon, brânză, ouă și nu uita să bei lapte încălzit, poate chiar cu un strop de miere sau cu un praf de scorțișoară.

Vitamina C este foarte importantă în sezonul rece!

Portocalele, mandarinele sau grapefruitul sunt cunoscute pentru faptul că sunt bogate în această vitamină, care luptă împotriva răcelilor și ne întărește sistemul imunitar. Însă ardeiul gras roșu conține de trei ori mai multă vitamina C decât citricele!

Supa de pui, ideală în zilele cu temperaturi scăzute, este recomandă în tratarea răcelilor, dar și  în prevenirea acestora. În zilele geroase, supa de pui te va încălzi și va decongestiona căile nazale!

Iar pentru un moment de răsfăț personal, nu ezita să-ți prepari o ciocolată caldă, în care poți pune un praf de scorțișoară ce stimulează metabolismul și-ți amintește, nu-i așa, de iernile copilăriei!

 

Nutriție pentru zilele reci - cele mai potrivite alimente pentru iarnă
Comments