Ziua Pământului: ajută planeta și fii eco friendly!

Ziua Pământului: ajută planeta și fii eco friendly!

20 aprilie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Pe 22 aprilie celebrăm Ziua Pământului, iar cele mai frumoase cadouri pe care le putem face planetei noastre sunt gesturile care limitează risipa și promovează reciclarea.

Conform unor studii recente, cetățenii UE cumpără mai mult de 12 kg de haine anual, la producția cărora se generează 195 de milioane de tone de CO2 în atmosferă și se consumă 46 de miliarde metri cubi de apă! Cu aceste cifre, îmbrăcămintea reprezintă între 2% și 10% din impactul asupra mediului al consumului general din UE. Iar din hainele aruncate, peste jumătate dintre ele, nu sunt reciclate...

De Ziua Pământului, ai la îndemână cinci alternative la a arunca hainele pe care nu le mai porți: donează-le cuiva care are nevoie de ele, fă schimburi cu prietenele, noi creații DIY, fall in love again with vintage  sau transformă-le în obiecte de uz casnic – fețe de pernă sau jucării. De ce nu, dacă hainele tale sunt în stare bună sau chiar noi, le poți vinde la târguri de gen sau grupuri create speciale în acest scop pe rețelele de socializare!

 

Reciclează deșeurile electrocasnice și bateriile

Există numeroase programe și campanii în acest sens, trebuie doar să dai o căutare pe Google. Sunt asociații care colectează gratuit deșeurile, iar unele campanii implică și vouchere de reducere pentru cumpărarea unor obiecte de uz casnic noi.

Bateriile uzate sunt mai periculoase decât poți crede! Conțin metale grele extrem de toxice, care, odată ajunse în natură sau eliminate necorespunzător, pot contamina solul și pânza freatică. De aceea, este important să le reciclăm la centrele speciale sau la biroul de informații al unora dintre hypermarketuri. În unele locuri, primești baterii noi la schimb!

 

Refolosește borcanele din sticlă

Borcanele din sticlă ale produselor cosmetice pot deveni superbe obiecte de decor, ghivece de flori, suport de lumânări parfumate, spații de depozitare sau kit-uri pentru cusut. Totodată, cei mici își pot pune imaginația la treabă și le pot picta după bunul plac, iar ulterior, acestea să devină suporturile lor pentru creioane sau alte jucării.

Și pet-urile pot fi transformate în ghivece pentru flori sau alte obiecte de decor, iar pe internet găsești o mulțime de idei. Nu uita că durează cel puțin 45 de ani pentru ca cele mai simple obiecte din plastic să se dezintegreze!

Dacă nu ai timp sau nu ești pasionat de astfel de activități DIY, poți duce recipientele din sticlă, plastic sau aluminiu la centrele speciale de colectare sau la automatele de reciclare, unele aflate în parcările sau holurile marilor magazine. Primești pentru asta și cupoane de cumpărături!

  

Oprește apa când nu ai nevoie de ea

Un robinet care curge liber – ca de exemplu, când ne spălăm pe dinți - irosește apa cu un debit de 6 litri pe minut. De aceea, e bine să ne amintim să închidem robinetul când ne periem dinții sau când trebăluim prin bucătărie.

Un sfat important pentru economisirea apei în baie este să cumperi un rezervor de toaletă cu două clapete, care dă utilizatorului posibilitatea să aleagă câtă apă să folosească, în funcție de... situație. Concret, asta înseamnă 4-6 litri de apă, față de sistemul clasic, care poate consuma și 13 litri de apă la o singură folosire!

 

Consumă cu zgârcenie curentul electric

Iluminatul reprezintă până la 20% din consumul total de electricitate din căminele noastre și cel mai ușor mod de diminuare a facturilor de electricitate este înlocuirea becurilor incadescente cu cele prietenoase cu mediul înconjurător și care consumă mai puțin. Becurile economice și LED consumă cu până la 80-90% mai puțină energie electrică.

Pentru grădină, curte sau balcon poți alege becurile sau lămpile solare, care se încarcă în timpul zilei și se aprind automat atunci când se face întuneric! Economisești energie și să îți transformi grădina într-un spațiu plin de magie.

 

Ziua Pământului: ajută planeta și fii eco friendly!
Comments