Efectele adverse ale epilării definitive
25 octombrie 2018 Timp estimativ: ~1 min.
epilare-definitiva
Laser versus lumină intens pulsată
Impropriu numită „epilare definitiva“, pentru că părul continuă să crească, însă într-un ritm ceva mai scăzut decât în cazul epilării cu ceară sau folosind aparatul de ras, procedura de eliminare a părului de pe corp folosind lumina terapeutică se numeşte fotoepilare şi se poate realiza prin două metode: epilarea laser sau epilarea IPL. Momentan, se consideră că procedura care implică laserul este cea mai eficientă în îndepărtarea definitivă a pilozităţii, având în vedere că se poate realiza în orice sezon, nu doare, iar rezultatele sunt mai rapide.
Epilarea cu IPL se bazează pe un sistem prin care lumina este filtrată şi ghidată de un cuarţ către rădăcina firelor de păr, pentru a o distruge. Însă, spre deosebire de laser, IPL-ul penetrează la un nivel mai superficial, ceea ce înseamnă că firele mai groase şi mai profunde nu sunt tratate în mod eficient.
Cine are interzis la epilarea definitivă
Indiferent de tipul de epilare definitivă, contraindicaţie absolută există pentru femeile însărcinate sau care alăptează şi pentru persoanele care au în istoricul medical neoplazii (cancere).
În situaţii rare, pot exista reacţii adverse post procedură precum eritemul, apariţia de arsură/vezicule, cruste sau riscul de hiperpigmentare.
Unii specialişti susţin că orice tip de fotoepilare poate să conducă la apariţia unui cancer de piele, dacă nu este realizat de persoane instruite corespunzător sau sunt utilizate aparate neomologate şi netestate în prealabil. Protejarea şi evitarea leziunilor cutanate (cum ar fi aluniţele) în timpul procedurilor este foarte importantă.
Precauţii se impun pentru pacienţii cu herpes recidivant şi pentru cei ce sunt în tratament cu medicamente fotosensibilizante.
Nu uita de protecţia solară!
După şedinţa de epilare definitivă, poate apărea o uşoară senzaţie de căldură locală sau chiar usturime, care pot fi calmate cu ajutorul compreselor cu gheaţă sau cu ajutorul apei termale. Timp de două săptămâni este interzisă total expunerea la soare a pielii, însă protecţia solară trebuie folosită oricum, pentru că, se ştie, radiaţiile solare trec şi prin haine. Aşadar, mai cu seamă după epilarea facială se impune folosirea zilnică a unei creme cu factor de protecţie, care să hidrateze profund tenul şi să-l protejeze de acţiunea razelor ultraviolete şi a radicalilor liberi.