Dacă părul ar putea vorbi: fii atentă la trei semne alarmante!

Dacă părul ar putea vorbi: fii atentă la trei semne alarmante!

27 mai 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Așa cum unghiile sunt considerate indicatori ai stării de sănătate, și aspectul părului poate trăda anumite afecțiuni! De aceea, este important să acordăm părului atenția cuvenită și să nu dăm întotdeauna vina pe șampon.

Un păr care nu arată cum ne-am dori, deși îl îngrijim ca la carte, poate fi un semn că s-au instalat anumite probleme de sănătate de care nu știm. Iată câteva semne care pot da de gândit:

Cade mult și des

Anumite afecțiuni pot cauza în mod direct căderea părului. Poate fi un dezechilibru hormonal, o afecțiune a glandei tiroide sau chiar o boală autoimună, precum boala celiacă.

Părul poate cădea și din cauza unei alimentații dezechilibrate. Podoaba capilară are nevoie de proteine și fier pentru a rămâne sănătoasă, alături de acizi grași Omega-3, zinc și vitamina A.

Femeile își pot pierde părul în timpul menopauzei din cauza producției reduse a hormonilor estrogen și progesteron. Totodată, stresul fizic sau emoțional poate duce la căderea părului.

Din el... ninge!

Mătreața, acei fulgi albi care se văd pe hainele unor persoane în zona umerilor, nu este contagioasă și poate apărea pe fond de stres, mai ales dacă până acum nu te-ai cnfruntat cu ea. Dacă e însoțită de un prurit deranjant, iar scalpul tău prezintă roșeață și umflături, este recomandat să ceri sfatul unui medic.

Pentru scalp descuamat, folosește din când în când un scrub special care să îndepărteze cu delicatețe celulele moarte și impuritățile și apelează la șampoane cu formulă cât mai simplă și naturală, care să-l spele păstrându-i hidratarea și strălucirea.

E tot mai cărunt

În mod normal, părul începe să albească după vârsta de 30 de ani. Albirea prematură a părului se poate instala, cel mai adesea, din cauze genetice ori pe fondul unor boli autoimune, afecţiuni şi traume ale scalpului (sinuzită, răceală cronică, vitiligo, anemie, carenţă de vitamina B12, lipsa de iod, de zinc ori de fier din organism).

S-a mai observat că lipsa acidului folic din organism conduce la albirea părului, iar carenţa de magneziu, de fier şi de iod se manifestă tot prin căderea părului şi prin albirea lui prematură.

Alte cauze ce determină apariţia prematură a firelor albe sunt lipsa odihnei şi disfuncţiile tiroidiene.

 

Dacă părul ar putea vorbi: fii atentă la trei semne alarmante!
Produse recomandate
Comments