De ce are râsul cu poftă calități vindecătoare

De ce are râsul cu poftă calități vindecătoare

11 iunie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Despre râs se spune că e cel mai bun medicament antidepresiv, iar beneficiile sale sunt reale și argumentate științific, nicidecum un efect placebo.

Află că râsul cu poftă, chiar și de câteva minute, eliberează endorfine, „hormonii fericirii“, la nivelul creierului, ce potențează starea de bine.

Un râs bun, din tot sufletul, alină tensiunea fizică, anxietatea şi stresul, lăsându-ţi muşchii relaxaţi chiar şi la 45 de minute după sesiunea de râs. Relaxează, așadar, întregul corp și nu doar musculatura feței, un alt efect benefic al râsului. În plus, întărește sistemul imunitar, pentru că scade considerabil nivelul hormonilor stresului şi creşte activitatea celulelor imunitare şi a anticorpilor care luptă împotriva infecţiilor, îmbunătăţind astfel rezistenţa la boli.

Râsul este un antidepresiv natural, întrucât prin râs se activează eliberarea neurotransmitatorului serotonină, aceeași substanță chimică din creier este stimulată de cele mai utilizate tipuri de antidepresive.

Râsul este contagios

Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată în viață să ai o zi proastă și, imediat ce ai văzut pe cineva râzând cu poftă, în metrou sau chiar într-un film, să te molipsești și tu. Fără să-ți dai seama, în doar câteva minute, ți s-a schimbat starea!

Chiar dacă nu știm care este motivul, de fiecare dată când întâlnim pe cineva care râde cu poftă, avem și noi zâmbetul pe buze sau râdem de-a binelea.

Râsul este esențial pentru sănătatea relației amoroase

Un studiu de specialitate a arătat că femeile râd de circa două ori mai mult decat bărbații, însă cei din urmă sunt aceia care stârnesc momentele de râs. Totodată, cele mai multe dintre femeile întrebate ce anume iubesc la partenerul de viață răspund „simțul umorului“. La rândul lor, bărbații susțin că sunt atrași de femeile care râd des și cu poftă.

Râsul te scapă de furie

Nimic nu alungă mai repede mânia şi conflictul decât o porţie bună de râs.

Râsul prelungește viața

Un studiu din Norvegia a arătat că oamenii cu un puternic simţ al umorului au trăit mai mult decât cei care nu au râs la fel de mult în decursul vieţii. În plus, câteva minute de râs pe zi îmbunătăţesc funcţia vaselor de sânge şi sporesc circulaţia sangvină, protejându-te împotriva unui atac de cord.

Yoga râsului 

Terapia prin râs și „yoga râsului“ sunt tehnici care implică exerciții de respirație și râs forțat, care se transformă în veselie autentică atunci când participanții realizează cât de ridicoli sunt. Studiul realizat pe această temă a arătat că terapia prin râs a îmbunătățit pe dată starea de spirit a participanților și le-a scăzut pentru mult timp nivelul de anxietate!

 

De ce are râsul cu poftă calități vindecătoare
Comments