3 reguli de bază în igiena mâinilor
26 august 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Mâinile – izvor de tandrețe, dar și soli ai microbilor, dacă nu le păstrăm impecabile. Igiena corectă a mâinilor poate că nu este un subiect prea... glam, dar e, cu siguranță, unul necesar.
Îngrijirea mâinilor nu pare aşa de complicată, iar pentru partea de igienă ne-am format fiecare dintre noi, încă din copilărie, un ritual oarecum comun: spălarea mâinilor înainte de masă, după folosirea toaletei, când mâinile sunt vizibil murdare... Este acesta însă unul suficient de corect?
Iată trei reguli de bază pentru o igienă corectă a mâinilor:
1. Spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun trebuie să dureze cel puțin 30 de secunde. Curăță bine zona dintre degete și pe cea a unghiilor, prelungind săpunirea până spre antebraț. Clătește mâinile cu apă rece, pentru închiderea porilor. Cel mai igienic e să lași mâinile să se usuce liber. Oricum, prosopul de mâini trebuie schimbat zilnic.
2. Nu abuza de săpunurile dure, antibacteriene - dacă te speli pe mâini suficient de des, microbii nu vor rezista. Alege săpunuri delicate, cu pH neutru, care păstrează hidratarea pielii. Mâinile foarte uscate și crăpate sunt porți deschise către microbi.
3. Să ai mereu cu tine o cremă de mâini la care să apelezi după fiecare spălare, pentru rehidratarea pielii.
Momente-cheie în care este necesar să te speli pe mâini (în afară de cele foarte cunoscute deja)
- înainte și după tratarea rănilor și tăieturilor
- după ce mângâi un animal sau manipulezi deșeuri de animale
- după ce duci gunoiul
- înainte și după schimbarea scutecului celui mic
- înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave
Un gel antibacterian pe care să-l porți mereu în geantă te va ajuta să-ți păstrezi mâinile curate și dezinfectate, chiar dacă nu ai imediat acces la apă curentă.