O invitaţie la iubire

O invitaţie la iubire

12 februarie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

E luna sărbătorilor inimii, în care facem planuri să surprindem persoana iubită cu dovezi de afecțiune, dar e nevoie, oare, de zile speciale pentru a sărbători dragostea?

La ce te gândești când auzi cuvântul iubire?
Pentru unii va apărea chipul persoanei iubite, pentru alții chipul bunicii sau al mamei, pentru unii, prietenul necuvântător sau cea mai bună prietenă, pentru alții poate apărea o culoare, un curcubeu, o floare sau o melodie…
Grecii aveau mai multe cuvinte pentru iubire. Eros reprezintă dragostea dintre sexe, care are predominant o parte fizică și implică întotdeauna dragoste sexuală. Așa cum spunea Aristotel, eros-ul începe cu o privire, cu ceva ce place ochiului. Philia se bazează pe respect reciproc și pe încredere și se referă la o relație intimă și delicată a trupului, minții și spiritului, dragostea pentru prietenii noștri. Storge se referă la dragostea dintre părinți și copii, dragostea între membrii familiei, se bazează pe familiaritate și de cele mai multe ori este necondiționată. Agape reprezintă iubirea universală, iubirea a tot ceea ce ne înconjoară, necondiționată, iubirea divină.


Ce ar fi dacă am sărbători iubirea în fiecare zi?
Acea cină romantică pe care o plănuim de câteva luni pentru a ne impresiona partenerul de Valentine’s Day, eforturile de a găsi exact cadoul pe care știm că și-l dorește durează câteva zile, însă o cafea pregătită cu drag în fiecare dimineață, o vorbă bună, un zâmbet și un umăr la nevoie, uimirea în fața frumuseții unei picături de rouă, bucuria revederii unui prieten drag, toate acestea se întâmplă în fiecare zi pe drumul pe care am ales să îl numim viață.
Și ca să putem iubi în fiecare zi, să nu uităm să ne oferim nouă înșine în fiecare zi puțină dragoste și iubire de noi. Un vechi proverb turcesc spune că În dragostea sa față de un Trandafir, grădinarul ajunge sclavul a mii de spini și da, poate vom întâlni spini, obstacole, prejudecăți, păreri ale celor din jur, dar acest lucru nu ar trebui să ne oprească din a spune da, în fiecare zi, iubirii.

 

Iubiri inspirate și pe curând!

 

De Monica Măgureanu

 

O invitaţie la iubire
Produse recomandate
Comments