De ce e bine să foloseşti o loţiune tonică

De ce e bine să foloseşti o loţiune tonică

12 iunie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Dermatologii și esteticienii au păreri împărțite în privința obiceiului de a ne tampona fața cu un pad de bumbac îmbibat cu loțiune tonică. E util sau dăunător sănătății pielii? Se pare că a doua variantă.

Atât medicii dermatologi, cât și cosmeticienii au căzut însă de acord că loțiunile tonice cu alcool sunt un pas esențial împotriva bacteriilor cauzatoare de acnee, dar sunt, de asemenea, și o sabie cu două tăișuri. Deși alcoolul ucide bacteriile, el deshidratează pielea și îi distruge bariera naturală de protecție. Iar un ten foarte uscat și neprotejat e un ten pe care iritațiile vor reapărea și mai abitir, susțin specialiștii.

Acesta este motivul pentru care unii dermatologi spun că nu este necesar tonerul, dar există o distincție importantă: nu toate loțiunile tonice conțin alcool, compusul dăunător din acest tip de produs.

O rutină riguroasă de îngrijire a pielii, inspirată din ritualurile de frumusețe coreene (K-beauty) constă în dublă demachiere (double cleansing), exfoliere, tonifiere, aplicare de serumuri-tratament, folosirea cremei pentru ochi, hidratarea pielii și aplicare produselor cu SPF. Un toner bun se încadrează cu succes în această rutină de îngrijire a pielii.

 

Loțiunile tonice hrănesc și purifică pielea

Loțiunile tonice fără alcool sunt bogate în ingrediente care hidratează pielea, precum extractul de alge, apă minerală, aminoacizi, acid hialuronic, uleiuri naturale. Dar poți îndepărta bacteriile care provoacă acnee fără alcool? Categoric. Există multe alte modalități mai blânde de a lupta împotriva coșurilor, iar loțiunile tonice fără alcool conțin extracte active cum ar propolisul sau mușețelul, cunoscute ca substanțe antibacteriene naturale.

 

Tonerele bune nu modifică pH-ul pielii

Ingrediente hidratante menționate anterior sunt importante și pentru că restabilesc pH-ul natural al pielii, în valoare de aproximativ 5,5. Impuritățile de pe piele, sebumul, machiajul și alcoolul pot modifica această valoare. Tonerele blânde au un pH cuprins între 5.0 și 5.5, iar prin aplicarea lor direct pe piele, aceasta e ajutată să-și recapete echilibrul natural

 

Tonifierea pielii sprijină absorbția altor tratamente pentru ten

Gândește-te la pielea ta ca la un burete: este mai dificil să-l rehidratezi atunci când este uscat decât atunci când este deja un pic umed. Cu alte cuvinte, serumurile și cremele-tratament vor fi absorbite mai profund atunci când se aplică în prealabil o loțiune tonică, decât atunci când pielea este uscată. Când ai tenul uscat și necurățat, serumurile, măștile și loțiunile hidratante vor rămâne deasupra unui strat de piele moartă. Alcoolul usucă pielea și mai mult, ceea ce înrăutățește această problemă, dar când tenul este hidratat și cu un pH echilibrat după aplicarea tonerului, alte ingrediente active pătrund mai ușor în piele.

 

De ce e bine să foloseşti o loţiune tonică
Comments