Pasiunile Mariei Antoaneta

Pasiunile Mariei Antoaneta

1 februarie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Vestita regină iubitoare de trandafiri era celebră pentru poțiunile ei de frumusețe, considerate „miraculoase“ pe atunci, și pentru trucurile prin care își îmbujora obrajii și își catifela pielea.

Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena e cea care avea să fie cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta. S-a căsătorit la vârsta de 15 ani cu Delfinul Franței, Ludovic Auguste. Odată ce acesta a devenit Regele Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta ajunge regină a Franței și a Navarei la vârsta de doar 18 ani.
Pentru că i-a fost greu să se adapteze vieții rigide de regină, Maria Antoaneta face o pasiune pentru haine de lux, bijuterii și trandafiri. A ajuns rapid să stabilească tendinţele în modă la Versailles, iar frumusețea ei era considerată un etalon al acelor vremuri.
Multe dintre secretele reginei Maria Antoaneta s-au păstrat de-a lungul timpului, iar masca ei facială cu coniac este populară și printre franțuzoaicele din zilele noastre. Prin urmare, dacă vrei să încerci unul dintre trucurile de înfrumusețare ale reginei Franței amestecă două lingurițe de coniac, 1/3 ceașcă de lapte praf, un albuș de ou și zeama de la o lămâie.
Coniacul stimulează circulația sângelui și închide porii, albuşul de la ou repară țesuturile, acidul lactic din lapte topeşte excesul de sebum, iar cel citric din lămâii îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii.
Maria Antoaneta credea că mâinile sunt cartea de vizită a unei femei și primele care îmbătrânesc. Atât de mult o îngrijora acest gând, încât purta, în fiecare seară, mănuși cu ceară, apă de trandafiri și ulei de migdale pentru a menține pielea hidratată și a amâna procesul natural de îmbătrânire.
Regina purta mai tot timpul perucă, însă în timpul orelor de relaxare de după-amiază își lăsa părul liber și adora să fie pieptănată zeci de minute, atât pentru întărirea rădăcinii părului, credea ea, cât și ca o formă de relaxare.
Tot ea iubea băile lungi, relaxante, în timpul cărora se răsfăța din cap până în picioare, într-o cadă imensă, pe fundul căreia se afla un pat cu conuri de brad, seminţe de in şi migdale. Deși regina purta un soi de combinezon în timpul băii, pentru a proteja părţile intime, iubea săpunurile parfumate, în special pe cele cu aromă de trandafir, pe care le folosea din belșug, iar pentru exfolierea săptămânală a pielii folosea bureţi din muselină, umpluţi cu tărâţe.
Era literă de lege că regina nu iese niciodată în public fără buze roșii și obraji îmbujorați, iar pentru asta folosea carminul, un pigment produs de o insectă, care era amestecat cu un acid şi apoi cu alaun. Roșul continuă să fie și azi simbol al celor mai aprinse pasiuni.

 

Pasiunile Mariei Antoaneta
Comments