Moş Crăciun şi Arhetipurile – daruri de dezvoltare personală

Moş Crăciun şi Arhetipurile – daruri de dezvoltare personală

25 decembrie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Vă invităm la un exercițiu de imaginație în care poate o parte din cadourile de anul acesta le veți găsi în interiorul vostru cu un pic de ajutor din partea unui Moș Crăciun simbolic.

Jung le numește arhetipuri: acele „predispoziții active (…) care preformează și ne influențează în mod instinctiv gândirea, simțirea și acțiunea“, motive umane fundamentale care rămân în subconștientul colectiv al tuturor oamenilor.
Există în Tarot, acest veritabil catalog de simboluri, o arcană majoră ce poartă numele de Hermit, un simbol și o invitație la solitudine și contemplare. Acest arhetip al Înțeleptului care ne invită să coborâm în străfundurile sufletului nostru pentru că acolo se află adevărată comoară. Și ați auzit voi de alte vizite ale lui Moș Crăciun cu excepția zilei de 25 Decembrie? Darurile pe care ni le aduce sunt pregătite timp de un an an și scoase la lumină într-o zi.
Poate în acest an veți accepta și darul introspecției, veți da curs invitației de a păși în solitudine, de a vă dărui timp vouă înșivă și de vă retrage în lumea voastră intimă și personală. Acolo veți putea să faceți poate un bilanț de viață, să evaluați decizii și să vă pregătiți pentru acțiunile care urmează. Acest veritabil Pelerin al Tarotului ne aduce aminte, ca și Moș Crăciun, că cele mai minunate daruri sunt cele pe care le adăpostim în noi.
În multe deck-uri de Tarot, Hermit-ul poartă o lampă, un felinar, o laternă. Deși ne invită să ne retragem, el nu este retras, el merge, el luminează drumul cu lumina pe care a găsit-o în interiorul său simbol al înțelepciunii interioare. Încet, dar sigur, el înaintează și împărtășește tuturor comoara pe care a descoperit-o, tot așa cum Sfântul Nicolae de Mira și-a împărțit averea moștenită pentru a veni în ajutorul celor nevoiași.
Darul ascuns al Moșului stă în însăși simbolistica Hermit-ului. Este acel moment din an care ne poate aduce motivația pentru anul care urmează. Arhetipul Altruistului se manifestă în dorința de a face bine altora, de a avea grijă de cei care au nevoie și reprezintă motivația pe care fiecare dintre noi o regăsim atunci cînd, poate de Crăciun, suntem animați să oferim mai mult decât în alte luni ale anului. Iar altruistul nu cere nimic la schimb, decât poate o prăjitură sau un pahar cu lapte cald.
Această transformare magică, această călătorie într-o noapte în jurul globului, într-o sanie trasă de reni și poate fără un sistem GPS modern activează arhetipul Magicianului care ne umple sufletele de compasiune și iubire. Aici putem să învățăm să ne transformăm realitatea și să găsim noi modalități de a acționa, de a fi și de a reuși.
Iar dacă rezonați mai mult cu o abordare contemporană, imaginați-vă ce bun manager trebuie să fie Moș Crăciun și ce logistică eficientă a pus la punct. Să livreze toate cadourile, în jurul globului, exact ce își dorește fiecare, în bugetul alocat și într-o noapte?! Ce ar fi dacă ați apela la aceste calități pentru a vă seta obiectivele anului ce bate la ușă? Și ce ar fi dacă, așa cum credeți în Moș Crăciun, v-ați oferi acest neprețuit cadou de a crede în voi și în puterea voastră interioară?
Doar o idee de cadou.

 

De Monica Măgureanu, life coach

 

Moş Crăciun şi Arhetipurile – daruri de dezvoltare personală
Comments