La început de an – Simboluri ale cifrei 1

La început de an – Simboluri ale cifrei 1

1 ianuarie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Începe un nou an tot așa cum 1 este înainte de toate începutul, sursa și originea tuturor numerelor, așa cum adepții lui Pitagora îl venerau…

Luna ianuarie ne găsește într-o oarecare amorțeală, purtând încă urmele anului ce a trecut, zâmbete furate între ședințele pe zoom sau Teams, incertitudinea ce a marcat anul ce tocmai s-a încheiat, entuziasmul unui nou început la care ne gândim cu speranță încă de prin noiembrie, task-uri din to do list-ul nostru personal sau profesional….
În I-Ching, prima hexagramă sau kua este Chi’en sau Creativul și este alcătuită din energie Yang în totalitate, principiul activ.
Sub bagheta Magicianului din Tarot (arcanul cu numărul 1 din acest catalog al simbolurilor) suntem invitați să ne angajăm potențialul în lunile care urmează. Magicianul nostru are pe masa lui toate resursele necesare, emoționale, intelectuale, materiale, spirituale – voi unde le veți investi în acest an?
Poate luna ianuarie vă va aduce noi perspective, noi începuturi, sau bucuria jocului, creativitatea copilului interior…. Poate cele de mai jos vă vor face să vă gândiți la noi perspective… sau poate la ce înseamna unu pentru voi….
Unu – numărul verticalității, simbol al omului în picioare – mulți antropologi fac din verticalitate un semn distinctiv al omului, mai mult decât rațiunea.
Unu – îl regăsim în imaginea toiagului vertical, omul activ asociat creației.
Unu – este baza și punctul de plecare și se deosebește, așa cum explica Rene Guenon, de unicitate, aceasta din urmă exprimând ființa absolută.
Unu – în numerologie caracteristicile lui 1 includ independența, auto-suficiența și auto-determinarea.
Dacă pășim pe tărâmul spiritualității, simbolistica lui 1 se întregește cu noi perspective. În termeni de spațiu-timp, de fiecare dată când un tipar se repetă, putem vorbi de repetarea lui 1. O invitație să reflectăm la repetiții inconștiente poate din viața noastră, la tipare și scheme repetitive care ne împiedică poate să ne angajăm întregul potențial în acțiune.
Dacă aruncăm o privire înspre ceea ce Jung numea sincronicitate putem reflecta, atunci când se repetă apariția cifrei 1, la ceas, telefon, televizor, într-o reclamă, la posibilitatea de a vă afla la începutul unui nou ciclu din viața voastră sau poate sunteți pe punctul de a experimenta noi începuturi pe plan personal sau profesional.
Unu este un număr esențial și nu ne putem imagina niciun sistem de cunoaștere în absența lui. Conceptul persoanei ca individ unic reprezintă fundamentul filosofiei, psihologiei și acțiunii politice. Dar unu poate să se simtă uneori singur. Nu-i așa?
În Upanișade, literatură sacră Hindu, se spune că la un anumit moment universul era doar o singură persoană. Dintr-o dată a realizat că este singur și atunci s-a temut de singurătate. În acest punct, universul a dat naștere diversității și perechile de contrarii au apărut.
În încheiere vă readuc aminte că simbolul se deosebește de semn prin faptul că are un sens pentru individul care se raportează la acesta.
Așadar vă invit să reflectați la ce are UNU sens pentru fiecare dintre voi. Pentru voi ce este UNU?


De Monica Măgureanu, life coach

 

La început de an – Simboluri ale cifrei 1
Comments