Legătura magică părinte-copil, cel mai important lucru din lume

Legătura magică părinte-copil, cel mai important lucru din lume

1 iunie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Despre relația părinte-copil se spune că este cea mai puternică legătură umană. Un adeziv emoțional indestructibil, un fir energetic invizibil pe care nimeni și nimic nu-l poate rupe.

„Ne purtăm copiii în brațe pentru o perioadă scurtă te timp, dar îi purtăm în inimă pentru totdeauna“, spune o vorbă veche. Legătura dintre mamă și copil este unică, fiind dezvoltată încă din momentul concepției, materializată în momentul nașterii și existentă pe tot parcursul vieții.

Celule care conțin ADN-ul copilului devin, cu timpul, parte din organismul mamei, iar unii specialiști sunt de părere că celulele fetale ar putea chiar avea capacitatea de a genera protecție împotriva cancerului. Ba mai mult, celulele fetale susțin celulele stem, pot genera noi neuroni în creierul mamei și pot chiar contribui la vindecarea inimii.

Alte studii au arătat existența celulelor fetale chiar în oasele mamei, în ficat și plămâni, sugerând că aceste celule și-au creat un adevărat cămin în organismul mamei.

Alăptatul, un medicament produs în timp real

Alăptatul oferă imunitate, ceea ce înseamnă că în timp ce copilul intră în contact cu bacterii și virusuri, mama îi livrează, prin intermediul laptelui matern, anticorpi eficienți. Laptele matern este mai mult decât hrană, acesta fiind simultan atât un medicament puternic, cât și un mediu prin care se realizează o comuniune puternică între mamă și puiul ei. Laptele matern conține toate vitaminele și toți nutrienții de care copilul are nevoie în primele șase luni de viață.

„Noi suntem dependenți de mama în al carei corp creștem, de dragostea și grija ei atunci când îi părăsim uterul. Copilul nou-născut trebuie să se orienteze cu toate simțurile și puterile sale spre mamă. Ea stă în centrul vieții sale care începe. Mama este sursa dezvoltării sale fizice, emoționale si spirituale. Din momentul procreării, mama și copilul sunt o unitate împletită din suflet, emoție si gândire“, scrie Franz Ruppert, specialist în psihoterapia traumei.

Relația copilului cu părinții îi influențează întreaga viață de adult

Empatia, afecţiunea, dorinţa de a împărţi şi împărtăşi, inhibiţia de a răni, de a face rău, capacitatea de a iubi şi de a fi iubit şi nenumărate alte caracteristici ale unei persoane (hotărâtă, competentă şi fericită ) sunt asociate cu competenţele de bază, de ataşament, formate în copilăria timpurie și sunt direct influențate de relația pe care copilul a avut-o cu părinții. 

O relaţie sănătoasă între copil şi părinți, mamă în special sau îngrijitorul principal se asociază cu o probabilitate crescută de creare de noi relaţii interumane normale, în timp ce un ataşament deficitar, sărac din punct de vedere sentimental, este asociat cu deficienţe emoţionale pe parcursul întregii vieţi. 

Cele mai importante nevoi emoționale ale copilului

Pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului, pe lângă satisfacerea nevoilor de bază, cel mic are nevoi emoţionale ce se cer împlinite, și anume respect (în care intră libertatea de exprimare şi de a lua decizii), sinceritate (minciunile, chiar și bine intenționate ale părinților, îl fac să se simtă confuz), acceptare (are nevoie să fie acceptat şi valorizat de părinţii săi, indiferent de succesul sau insuccesul acţiunilor sale), dragoste (atât în momentele fericite cât şi în cele triste), răbdare (unui copil nu i se poate cere ceva „aici şi acum“, ci are nevoie de timp şi de explicaţii), timp (copilul are nevoie de compania şi atenţia părinţilor săi).

 

Legătura magică părinte-copil, cel mai important lucru din lume
Comments