Atenție! Datorită volumului mare de comenzi plasate pe site-ul www.sabon.ro în această perioadă, timpul de livrare este de maximum 7 zile lucrătoare. Mulțumim pentru înțelegere!
5 secrete pentru o bună relație părinte-copil

5 secrete pentru o bună relație părinte-copil

16 noiembrie 2021 Timp estimativ: ~1 min.

Relația dintre părinți și copil pune bazele personalității, alegerilor și comportamentului puiului de om în formare, așa că este extrem de important să fie una sănătoasă, bazată pe încredere, prietenie și respect.

Relația părinte-copil este una care îngrijește dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului. Iată câteva tehnici simple care asigură copilului o dezvoltare emoțională armonioasă.

1.Părinții iubitori creează copii iubitori

Încă din primele luni de viață, copilul învață prin imitație. Este extrem de atent la ce se întâmplă în jurul lui, la reacțiile părinților, la tonul vocii, la zâmbete sau, după caz, țipete și ceartă. Tot ce vede va imita! Copiii care cresc cu un atașament sigur și sănătos față de părinți au șanse mai mari de a dezvolta relații fericite mai târziu.

2. Reformulează frazele negative în afirmații pozitive

Specialiștii ne spun că ar trebui să evităm să le spunem copiilor „Nu” și să-i corectăm sau ajutăm fără să folosim fraze negative. Cuvintele spuse copiilor devin parte din imaginea de sine a acestora. Spre exemplu, atunci când spunem copilului „Nu mai plânge!”, cel mic înțelege că este ceva rău să-ți exprimi emoțiile și poate crește retras și tăcut, cu teama de a-și asuma trăirile. Fraza corectă ar putea fi: „Spune-mi ce te deranjează. De ce plângi?“. Acest lucru va provoca o discuţie ce îl va ajuta pe copil să îşi identifice emoţiile.

3. Vorbește-i copilului pe un ton normal

Din dorința de a-i alinta cât mai mult pe cei mici, unii părinți au tendința de a vorbi tot timpul „bebelușeasca”. Specialiștii sunt însă de părere că, indiferent cât este de mic e copilul, are nevoie de cuvinte mature și un limbaj corect gramatical, fără gângureli, fără maimuțăreli, fără să stâlcești cuvintele. Doar așa își poate îmbogăți vocabularul și îi va fi mai ușor la școală și în relațiile cu alți copii.

4. Rezolvă conflictele pașnic

Când copilul are o problemă, încearcă să găsești o soluție în locul unei pedepse, pentru că pedepsele pot dezorienta copilul și acesta își poate pierde încrederea în oamenii care-l iubesc cel mai mult! Atunci când lucrezi cu el pentru a găsi o soluție, copilul învață. Pe viitor va ști ce e greșit și va distinge mult mai bine răul și binele.

5. Prioritizează relația cu copilul

Copiii sunt prioritatea ta, așa că petrece cât mai mult timp cu ei, în loc să-i strecori în programul tău, atunci când se poate. Ascultă-i cu răbdare, chiar dacă ei se exprimă incoerent, explică-le lucrurile importante pe ton serios, joacă-te cu ei ca un copil, spun specialiștii. Este important să-i acorzi atenție și să încerci să vezi lucrurile (și) din perspectiva copilului.

 

5 secrete pentru o bună relație părinte-copil
Comments