Ajută planeta în timp ce călătorești - mici gesturi necesare

Ajută planeta în timp ce călătorești - mici gesturi necesare

30 august 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Ajută planeta în timp ce călătorești - mici gesturi necesare

În vacanță ne bucurăm de valuri și de nisipul cald sau dormim la umbra unui brad răcoros, în vârf de munte, ne eliberăm de griji și probleme. Natura este, într-adevăr, un perfect captator al acestora și ne redă liniștea și relaxarea. Dar...

Există un „dar” și chiar unul foarte important. Cum te-ai simțit în timp ce te bucurai de valurile mării și dintr-o dată te-ai trezit pe față cu o pungă de plastic? Sau o doză de suc? Sau în vârf de munte, când ai crezut că ai găsit locul ideal pentru a monta cortul, ocupat de un morman uriaș de gunoaie, lăsate de turiștii care s-au „bucurat” de poiana respectivă înaintea ta?

Groznic, evident! Și ai putea spune că nu se face primăvară cu o floare, dar un gest cât de mic al fiecăruia dintre noi poate face schimbări mari.

Natura merită respect. Și dacă am putea răsplăti măcar pe jumătate binele dăruit de ea, i-am face mult bine și, automat, ne-am face mult bine. 

Așadar, vacanța este despre relaxare și lipsa grijilor, în afara uneia: protejarea mediului în care ne încărcăm bateriile. Și cum putem face asta? Păi, prin gesturi mici, dar importante precum:

Folosirea unor loțiuni de plajă prietenoase cu recifurile de corali (sunt destule pe piață!). 
Anual, ajung în zonele în care există recife de corali între 6.000 și 14.000 de tone de loțiune de plajă. Nu este însă nevoie de concentrații prea mari pentru ca formațiunile să fie afectate. Raportul periculos este de 62 de părți într-un trilion, adică echivalentul unei picături de apă în 6,5 bazine olimpice. Peste 3.500 de branduri de creme de plajă conțin o substanță care determină înălbirea recifelor, oxibenzonă. 

Grijă unde ajung paharele din plastic atunci când mergi în croaziere pe mare
De regulă, în timpul croazierelor care se fac pe mare, pentru turiști, se folosesc pahare din plastic, iar cele mai multe dintre ele ajung în apă luate de vânt sau aruncate pur și simplu, din comoditate și inconștiență. Acestea conțin materiale care nu sunt biodegradabile și au nevoie de aproape 80 de ani pentru a se descompune. Majoritatea ajung la mal, purtate de valuri, ca un „cadou” din partea mării pentru turiștii nepăsători. Evită, așadar, folosirea paharelor sau a sticlelor din plastic atunci când ești pe mare. A nu se înțelege că sticla este indicată pentru că se pot întâmpla accidente, ci hârtia reciclată.

Stinge lumina și închide robinetul
Când suntem în vacanță, avem tendința să devenim un pic mai nepăsători când vine vorba despre curentul electric sau apa. Însă, consumul excesiv și fără rost face un rău mediului, nu doar proprietarului hotelului. În plus, dacă ai un frigider în cameră, pe care nu-l folosești, îl poți scoate din priză pe durata sejurului.  

Nu e rușine să aduni ce aruncă alții. Dimpotrivă
Pe plajă sau în drumețiile de munte, nu te sfii să ridici de jos peturi sau hîrtii lăsate de turiștii certați cu manierele și mai puțin grijulii cu natura. Le poți depozita apoi în locurile special amenajate: hârtia la hârtie, plasticul la plastic și tot așa. 

 

Produse recomandate
Comments