Prin recunoștință obții și păstrezi tot ce iubești!

Prin recunoștință obții și păstrezi tot ce iubești!

13 septembrie 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Prin recunoștință obții și păstrezi tot ce iubești!

Când ai o perioadă în care toate merg pe dos, cu greu găsești resurse pentru a fi recunoscător. Dar află că tocmai atunci ai cea mai mare nevoie să găsești motive pentru a-ți arăta recunoștința, pentru a depăși momentele dificile.

Nu este ușor să vizualizezi soarele pe un cer plin de nori negri și același lucru se poate spune și despre a arăta recunoștință atunci când nimic nu-ți merge bine. 

Dar terapeuții ne sfătuiesc să practicăm cultivarea recunoștinței chiar când ne este mai greu, pentru că identificarea plusurilor din viața noastră va anula minusurile.

Americanii au o zi specială a Recunoștinței, care este sărbătorită în a patra zi de joi din luna noiembrie și este una dintre cele mai iubite sărbători ale lor. Este un moment al introspecției când familia și prietenii se adună laolaltă în jurul meselor îmbelșugate și aduc mulțumire darurilor din viață lor.

Recunoștința se regăsește în multe tradiții religioase. Spre exemplu, în iudaism, primele cuvinte ale rugăciunii de dimineață ar putea fi traduse: „Vă mulțumesc”. O altă zicală se adresează întrebării „Cine este bogat?” cu acest răspuns: „Cei care se bucură de ceea ce au”.

Psihologii spun că practicarea recunoștinței îmbunătățește sănătatea și starea de fericire, pentru că te ajută să te concentrezi pe ceea ce ai, nu pe ceea ce nu ai. Spre exemplu, în loc să te frustreze ideea că nu ai mașină, poți fi recunoscător că ai o bicicletă. Poate că ai zâmbit acum, ceea ce oricum este un lucru minunat, dar gândește-te câți oameni și-ar dori bicicleta ta. Sau, și mai profund, fii recunoscătoare că ai picioare! 

Ceea ce tu poate consideri că ți se cuvine, pur și simplu, pentru alții ar fi cel mai mare dar! 

Poți începe să practici recunoștința chiar mâine dimineață enumerând cele mai „banale” daruri de la viață. Mulțumește, așadar, pentru patul cald în care te-ai trezit astăzi, că îți vezi chipul, îți auzi vocea, poți mirosi o floare, îți poți pregăti micul dejun și ai un frigider plin, apă potabilă, cafea, ceai, pâine proaspătă... Te las pe tine să continui!

Recunoștința ca terapie:

  • Reduce emoțiile negative precum invidia, supărarea, frustrarea și regretul. Multe studii conduse de către psihologul Robert Emmons arată legătura dintre recunoștință și starea de bine. Cercetările lui arată că recunoștința sporește starea de fericire și diminuează depresia.
  • Îmbunătățește calitatea somnului și sănătatea inimii
  • Crește performanța muncii 
  • Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Sportivă Aplicată arată că sportivii care practică recunoștința au o stimă de sine mai viguroasă și deci mai multe șanse la înalta performanță.

 

Produse recomandate
Comments