Tatuajele – pro sau contra?
26 august 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Tatuarea pielii e o decizie importantă pe care unele persoane o iau în câteva minute, iar altele, după luni sau ani de contemplare a ideii. Am adunat pentru tine câteva argumente pro și contra, pentru a lua decizia cea mai bună, dacă ți-a încolțit aceast gând.
Vorbim aici despre tatuajele permanente, care nu se iau la spălat și cu care rămâi pe piele practic toată viața, dacă nu apelezi la înlăturarea lor cu laser (ineficientă încă 100%) sau la covering (acoperirea unui tatuaj vechi cu altul nou). Adevărul e că unele persoane pot decide printr-un impuls sa-și facă un anumit tatuaj și nu ajung să-l regrete vreodată, iar altele se gândesc mult și bine la un model, iar după un timp ajung la concluzia că vor altceva.
Dincolo de prejudecăți – de care s-a mai scăpat în ziua de azi, iar ăsta e un lucru bun – o astfel de decizie necesită asumare și o cunoștere destul de bună a propriei persoane. Asta nu înseamnă că nu putem face două liste – una cu argumente pro, iar alta cu argumente contra, pentru a acționa în deplină cunoștință de cauză.
De ce DA
Pot fi un bun suport emoțional. Unele persoane trec prin situații de viață care le afectează profund, iar un tatuaj le poate ajuta să-și exprime sentimentele, să se descarce emoțional, să-și „strige“ durerea sau fericirea, să se simtă mai confortabil în propria piele.
Sunt o formă de exprimare a personalității. Un tatuaj vorbește deschis despre persoana care-l poartă. Un spirit boem, rebel, artistic se va simți mai natural și mai bine cu sine dacă va apela la această formă de expresie.
Sunt frumoase și moderne. Cu excepțiile de rigoare, un tatuaj este menit să fie plăcut ochiului, să aducă bucurie celui care îl poartă, dar și celui care doar îl admiră. De regulă, ink artiștii sunt oameni cu background artistic, chiar cu studii în domeniu, absolvenți de facultăți de artă, pictori, graficieni.
De ce NU
Pot fi bariere în găsirea unui job. Dacă n-ai încă sufientă experiență și notorietate în meseria ta, pune tatuajul în așteptare până o vei căpăta, pentru a nu te lovi de prejudecățile potențialilor angajatori, care îți pot refuza postul strict din acest motiv. Sau fă-ți tatuajul într-o zonă ferită de ochii celor cu care intri în contact.
Pot fi periculoase. Tatuarea pielii este totuși o intervenție invazivă. Pielea este organul care ne apără de multe pericole externe, iar o intervenție asupra ei poate slăbi acest scut și ne poate expune infecțiilor, microbilor și virusurilor, precum cele hepatice. Asigură-te că apelezi la un artist cu experiență și la un salon care oferă condiții perfecte de igienă. Îngrijirea pielii imediat după tatuare este și ea extrem de importantă. Femeile ar fi bine să evite tatuarea pielii în zona lombară, dacă vor să aibă copii după intervenție – anestezia epidurală nu se mai poate executa în condiții de siguranță.
Cum îl îngrijești, așa îl ai!
Cum spuneam, un tatuaj e o responsabilitate pe viață. Iată care ar fi regulile de bază pentru a-l menține atractiv cât mai multă vreme:
- Alege să ți-l faci într-o zonă minim afectată de variațiile de greutate și de îmbătrânirea pielii: gleznă, umăr, antebraț, încheietura mîinii. Un mare NU pentru zone precum: gât, abdomen, față, sâni, zonă intimă.
- Respectă cu strictețe idicațiile de îngrijire pentru primele zece zile post-tatuare. Orice salon/artist serios ți le va explica pe îndelete.
- Ferește de soare tatuajele din zonele expuse. Crema cu SPF 50 e obligatorie. În orice anotimp.
- Menține hidratarea zonei tatuate. Aplică zilnic cremă hidratantă pe tatuaj, pentru a-i păstra aspectul plăcut și intensitatea conturului/culorilor.
- Ferește pe cât posibil de accidente (tăieturi, zgârieturi de animale, loviri, arsuri) zona tatuată.