Atenție! Vă informăm că în perioada 06-09.12 nu se vor expedia comenzi din cauza unor proceduri de mentenanță. Comenzile înregistrate în acest interval vor fi expediate începând cu data de 10.12. Mulțumim pentru înțelegere!
De anul acesta, învață să... respiri corect!

De anul acesta, învață să... respiri corect!

16 ianuarie 2024 Timp estimativ: ~2 min.

Invata sa respiri corect

Exercițiile de respirație sunt cea mai rapidă și eficientă modalitate de a-ți calma stările anxioase și de a elibera stresul. Sunt la îndemâna oricui, pot fi făcute oricând și nu necesită efort!

 

De anul acesta, învață să... respiri corect!

În situații tensionate, glandele suprarenale eliberează adrenalină și cortizol - hormonul stresului, care accelerează bătăile inimii, respirația și, de asemenea, crește nivelul zahărului din sânge. Tensiunea arterială crește și ea, și anxietatea se instalează.

Vestea bună e că toate reacțiile organismului la stres și anxietate pot fi ținute sub control prin tehnici specifice de respirație –  o terapie gratuită, la îndemâna oricui, ușor de realizat.

Iată câteva exerciții de respirație care te vor ajuta să-ți schimbi starea de spirit și să-ți ții sub control emoțiile.

 

Respirație relaxată

Așază-te într-un fotoliu, cu capul sprijinit pe spătar, cu mâinile întinse pe brațele fotoliului și cu palmele în sus. Genunchii trebuie să fie ușor depărtați (nu încrucișa picioarele). Inspiră și expiră încet, într-un ritm regulat, și încearcă să umpli plămânii cu aer în mod natural.

Imaginează-ți că fluxul de aer care intră în organele respiratorii e ca un jet de apă ce umple o sticlă. Inspiră pe nas și expiră pe gură, numărând de la 1 la 5 pentru fiecare etapă.

Continuă această secvență până când simți că se instalează o stare de calm. Poți face acest exercițiu timp de 3-5 minute în fiecare zi, înainte de o ședință importantă sau când pur și simplu dorești să te deconectezi puțin, nu neapărat când treci printr-o stare de stres și anxietate.


Respirație echilibrată sau Sama Vritti

Pentru început, inspiră încet numărând până la 4, apoi expiră în același interval de timp, doar pe nas. Scopul este de a respira astfel succesiv, reușind sa extinzi numarătoarea până la 6 sau 8. Efectul este de a calma sistemul nervos și de a-ți îmbunătăți puterea de concentrare. 

Fă acest exercițiu imediat înainte de culcare, mai ales dacă ai probleme cu somnul.


Respirație abdominală

Întinde-te pe pat, așază o palmă pe piept și cealaltă pe abdomenul inferior. Inspiră apoi profund pe nas, astfel încât diafragma să creeze o expansiune a plămânilor (fără ca toracele să se ridice). Scopul este de a efectua 6-10 respirații pe minut, lente, profunde, timp de zece minute pe zi.

Efectele acestui exercițiu de respirație se văd în relaxarea profundă imediată și reducerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, spun specialiștii.

 

 

Produse recomandate
Comments