Exfolierea – un pas esenţial în ritualul îngrijirii pielii

Exfolierea – un pas esenţial în ritualul îngrijirii pielii

1 septembrie 2020 Timp estimativ: ~1 min.

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed, cel mai mare centru de excelență în dermatologie din Europa de Est, ne explică de ce exfolierea reprezintă temelia ritualului îngrijirii corecte a pielii.

Exfolierea este un proces de îndepărtare ale celulelor stratului cornos, utilizând agenți chimici, substanțe, sau fizici, microparticule abrazive.

Exfolierea corectă presupune un proces blând de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii, pentru a putea pătrunde substanțele topice pe care le aplicăm prin creme. Procesul trebuie să fie blând, pentru a nu agresa pielea, pentru a nu induce eritem (înroșirea pielii) sau sensibilitate crescută, afecțiuni care pot duce la apariția  hiperpigmentărilor.

Nu există un timp anume la care este necesară exfolierea, ci avem nevoie de fiecare dată pentru o absorbție corectă a substanțelor nutritive din topice. Dacă vorbim despre o piele sănătoasă, atunci exfolierea se poate face o dată pe săptămână. Dacă pielea este mai groasă, predispusă la acnee, atunci o putem exfolia de două ori pe săptămână, incluzând un tratament, o soluție antiacneică, pentru a îndepărta excesul de sebum.

 

Nu toată lumea are nevoie de exfoliere!

Bebelușii nu au nevoie de exfoliere, pielea lor fiind etalon de sănătate și frumusețe, procesul de reînnoire celulară fiind natural și extrem de eficient. Odată cu înaintarea în vârstă, noi trebuie să creștem reînnoirea celulară, pentru a putea permite absorbția topicelor. Nu există o vârstă standard la care trebuie să beneficiem de exfoliere, fiecare piele are propriile ei necesități. Să nu uităm că pielea este impermeabilă, este ca un acoperiș, iar dacă este necesar să facem curățenie în casă, trebuie să intervenim la nivelul acoperișului înainte de toate. O piele matură are nevoie de procesul de exfoliere regulat.

 

Atenție la exfolianții home-made!

Există o serie de exfolianți făcuți în casă, la care recurgem de multe ori total greșit. De la zațul de cafea la nisip, apelăm uneori la metode agresive, care pot înrăutăți situația/calitatea pielii, producându-ne singuri leziuni ale pielii, care sunt traumatice. Ne putem alege cu semne reziduale, cu cicatrici.

 

Prin ce metode putem exfolia pielea corect?

În afară de cremele blânde, pe care ideal este să le folosim la indicația medicilor dermatologi, cea mai uzitată metodă de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii este dermabraziunea. Cea clasică, prin care elimini celulele moarte, introducând ulterior substanțele topice potrivite tipului și nevoilor pielii și cea combinată, umedă, care implică și ultrasunete și radiofrecvență, care aduc extrem de eficient substanțele hrănitoare la nivelul pielii active.

 

Exfolierea – un pas esenţial în ritualul îngrijirii pielii
Produse recomandate
Comments