Sharing is caring - arta de a împărți cu ceilalți

Sharing is caring - arta de a împărți cu ceilalți

3 noiembrie 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Sharing is caring - arta de a împărți cu ceilalți

A dărui din ce ai tu este minunat și arată că îți pasă. Și nu vorbim neapărat despre lucruri materiale. În permanență dăruim şi ne dăruim celorlalți chiar dacă o facem conştient sau nu.

„Dragostea crește doar atunci când o împarți cu ceilalți. Poți avea mai mult pentru tine doar oferind altora“ - Brian Tracy

Se spune că timpul este cel mai valoros dar pe care îl poți face cuiva. Pe lângă sentimentele tale, atenția pe care i-o acorzi unui om, compasiunea și empatia ta. Și, desigur, energia pe care o investești în relația voastră, fie că este vorba despre un coleg de birou, iubit, copii sau prieteni.

Cu toate astea, este indicat să stabilești o limită atunci când vine vorba despre a dărui timpul și energia ta oamenilor. Este în regulă și absolut minunat să oferi părțile tale frumoase unui alt om, însă nu până într-acolo încât această situație să te vlăguiască de energie.

Uneori, acest „sharing” vine dintr-o singură parte, când doar o persoană din relația respectivă dăruiește, iar cealaltă doar primește, fără a oferi, la rândul său, o răsplată. Din nou, nu vorbim neapărat de material. 

Răsplata poate fi o mulțumire, un gest frumos atunci când este nevoie de el, un sprijin emoțional la nevoie.


Fă un cadou frumos cuiva drag, cu sau fără motiv!

Desigur, un cadou frumos ambalat, oferit cuiva drag cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau pur și simplu drept mulțumire pentru suport, este întotdeauna o idee minunată!

Un dar, prin experienţa pe care o oferă, înseamnă o amintire, o surpriză, şi intenţia de a-i face celuilalt o bucurie, fără să aştepţi la schimb beneficii. Uneori, o îmbrăţişare sinceră, o mână strânsă, câteva cuvinte de laudă sau chiar un simplu „Mulţumesc!“ pot însemna mult mai mult, pot chiar schimba în bine ziua unei persoane.

Și copiii pot fi învățați să împărtășească! 

A împărtăși, a oferi din ce ai tu înseamnă a răspândi bucurie și este, de asemenea, o abilitate esențială, utilă atunci când copiii se joacă și învață cu alți copii. Seamănă semințele empatiei și ajută la construirea abilităților sociale necesare unui adult bine adaptat. 

Obiceiul de a împărtăși se dezvoltă pe parcursul anilor. Prin urmare, nu este niciodată prea devreme să începi să introduci în educația celui mic conceptul de a dărui din multul, dar mai ales din puținul lor: o jucărie, o bucățică de ciocolată. Se spune că dacă cineva împărtășește ceva cu orice altă persoană înseamnă că îi pasă de persoana respectivă. Copiii sub vârsta de patru ani s-ar putea să nu înțeleagă cum funcționează conceptul, dar sigur vor urma exemplele adulților generoși și empatici din jurul lor. 

 

Comments