De ce e soarele prietenul nostru?

De ce e soarele prietenul nostru?

14 august 2020 Timp estimativ: ~2 min.

În ultimii ani a primit un tratament mediatic foarte dur. Ne-am dezis de el, l-am certat cu degetul cremuit cu SPF 50, l-am privit ca pe cel mai mare duşman. Și totuși, nu există viață și sănătate fără astrul-rege!

Totuşi, nu-i în beneficiul nostru să fim ingraţi şi să uităm tot binele făcut de soare. Pe vremea când ultravioletele şi infraroşiile nu aveau dinţi aşa de ascuţiţi ca-n zilele noastre, o vorbă înţeleaptă spunea: „În casa unde nu intră soarele, intră doctorul“. Vorba asta e valabilă şi acum.

 

Regula celor zece minute

Medicii susţin că zece minute de expunere directă în razele soarelui (deci nu stând sub umbrelă sau într-o cameră în care soarele patrude doar prin geam) sunt suficiente pentru ca regele galaxiei să ajute la buna funcţionare a organismului uman. Tot ce depăşeşte această perioadă de expunere, mai ales dacă se produce fără protecţie adecvată, se face pe riscul nostru. Dar nici privarea totală de soare nu e, în mod evident, sănătoasă. Iată de ce:

 

  • Soarele este unicul stimul pentru producţia de vitamina D în corp. Această vitamină determină metabolizarea corectă a calciului, creşte rezistenţa oaselor, previne osteoporoza şi instalarea tumorilor canceroase şi influenţează benefic activitatea rinichilor.
  • Sistemul imunitar este şi el întărit prin expunerea neabuzivă la soare. Fă plimbări dese în aer liber, în parc, unde zonele însorite alternează plăcut cu cele umbroase, evitând astfel disconfortul termic şi insolaţiile.
  • Soarele omoară microbii (de aici şi proverbul din debutul acestui text), previne infecţiile, reduce durerile la nivelul articulaţiilor şi creşte mobilitatea acestora.
  • Plaja făcută cu măsură calmează afecţiunile genitale, îndeosebi pe cele localizate la nivelul uterului.
  • Bolnavii de psoriazis beneficiază intens de expunerea la soare a zonelor afectate de boală, leziunile reducându-se simţitor şi frecvenţa apariţiei lor scăzând în anotimpul cel mai cald.
  • Zilele însorite îmbunătăţesc starea psihică. Studiile au demonstrat că în ţările nordice, private luni în şir de soare, cazurile de depresie şi suicid sunt mult mai multe decât în ţările călduroase, chiar dacă nivelul de trai este crescut.

 

Bile albe pentru statul la plajă - Iată câteva beneficii ale expunerii corecte la soare:

  • Intensifică circulaţia sanguină
  • Face ca respiraţia să devină mai profundă
  • Stimulează pancreasul, glandele salivare, suprarenalele şi hipofiza
  • Previne rahitismul la copii, manifestat prin deformarea oaselor lungi (antebraţe, gambe, coaste) şi încetinirea creşterii.

 

De ce e soarele prietenul nostru?
Comments