Cum putem stimula producția de colagen în piele

Cum putem stimula producția de colagen în piele

11 aprilie 2024 Timp estimativ: ~2 min.

colagen in piele

Colagenul este o proteină care influențează fermitatea și elasticitatea pielii, dar și sănătatea unghiilor și articulațiilor. Problema e că nu putem beneficia de aportul necesar din creme, dar putem aduce un plus de colagen pielii prin alte metode!

 

Nu doar vârsta, ci și poluarea, razele UV sau stilul de viață pot să ducă la pierderea nivelului de colagen, iar asta se vede în apariția primelor riduri de expresie.

Producţia de colagen scade treptat după vârsta de 25 de ani, când apar primele linii fine. O dietă bogată în vitamina C stimulează producţia de colagen din interior, iar protecția solară ridicată previne ruperea fibrelor de colagen şi elastină, cauzată de radiațiile UV.

Molecula naturală de colagen este foarte mare, deci absorbția ei în piele este dificilă. Colagenul hidrolizat permite pătrunderea colagenului mai ușor în piele, acționând astfel mai eficient. 

Pentru eficiență sporită, se recomandă aplicarea cremei cu colagen pe pielea umedă, pentru a reține apa și a menține pielea mai hidratată, mai mult timp.

Alimentele care conțin nutrienți pentru a produce colagen

Suplimentele pe bază de colagen sunt eficiente, pot stimula producţia internă a acestui compus, iar eficiența lor este îmbunătăţită de un aport suplimentar de vitamine. Dintre acestea, cele mai importante sunt vitaminele A, C şi E, zincul şi aminoacizii esenţiali, în special lizina.

Proteine de bună calitate care conţin amino-acizii necesari: carne roşie, carne de pasăre, fructe de mare, lactate, legume, tofu
Prolina: albuş de ou, germeni de grâu, produse lactate, varză, sparanghel şi ciuperci
Glicina: piele de porc, piele de pui, gelatină
Vitamina C: citrice, ardei gras, roşii, broccoli, conopida, căpşuni
Zinc: carne roşie, scoici, naut, linte, fasole, seminţe de dovleac, susan, nuci, produse lactate, ouă, cereale integrale
Cupru: organe de animale, seminţe de susan, piper negru, caju, pudră de cacao, ciocolată neagră, asparagus, linte
Proceduri cosmetice prin care putem stimula producția de colagen

Microneedling-ul cu DermaPen (cunoscută și ca terapia de inducere a colagenului) este un tratament nechirurgical care constă în penetrarea pielii cu ace fine. Acest lucru declanșează un răspuns de vindecare care eliberează o cascadă de factori de creștere, care, la rândul lor, stimulează în mod natural producția de colagen propriu al corpului (fibrele proteice care mențin pielea netedă și suplă).

Tratamentul cu dermapen se poate face în combinație cu alte tratamente cosmetice minim invazive care îi cresc eficiența (PRP, biorevitalizare cutanată).

De asemenea, vitamina A  topică (tretinoin, retinol) ajută la diminuarea ridurilor fine, a petelor pigmentare, și stimulează sinteza de colagen, elastină și acid hialuronic.

 

Produse recomandate
Comments