De ce ne autosabotăm și cum oprim acest proces dăunător

De ce ne autosabotăm și cum oprim acest proces dăunător

3 ianuarie 2023 Timp estimativ: ~2 min.

De ce ne autosabotăm și cum oprim acest proces dăunător

Autosabotarea înseamnă a fi propriul tău inamic, persoana care stă în calea visurilor tale, vocea interioară care îți spune că nu poți, nu știi, nu meriți. Oprește asta!

Principalele motive pentru care ne autosabotăm sunt rănile nevindecate din trecut, frica și lipsa motivației și a voinței, iar totul se întâmplă în subconștient.

Fie că îți propui să ții dietă de mâine, dar te trezești comandând pizza și un desert cu ciocolată sau ai spus că este timpul să citești în seara asta, dar adormi în fața televizorului, la un serial, tot la autosabotare intră! Sau poate ți-ai zis că este timpul să te înscrii la școala de șoferi, dar când vine ziua cu pricina găsești cu totul alte ocupații pentru a evita demersul, din diverse frici și credințe limitative. 


De ce ne autosabotăm

Există nenumărate moduri în care ne tăiem singuri craca de sub picioare, dar amânarea, automedicația, abuzul de substanțe, mâncatul excesiv pe fond de stres și conflictele interpersonale sunt printre cele mai cunoscute și des întâlnite.

Încercarea de a obține aprobarea altora, compararea compulsivă cu ceilalți sau rămânerea în zona de confort și evitarea schimbării sunt câteva semne de autosabotaj care ar trebui să-ți aprindă beculețul de alarmă.

Autosabotarea poate reprezenta și un mecanism de protecție în faţa dezamăgirilor eșecurilor, suferinţei, respingerii. Pierderea este mai dureroasă decât lipsa, iar teama de a pierde se asociază cu teama de succes.

Pe de altă parte, credințele limitative ne-au fost insuflate de părinți, profesori, prieteni, rude, preoți, persoane cu oarecare autoritate. Apar de regulă sub formă de scuze pe care le inventăm pentru a ne proteja de dezamăgire: „Sunt prea ocupat/ă“, „Încă nu mă simt în stare“, „Nu am resursele necesare/bani”, „Nu e de nasul meu“, „N-o să meargă“, „Nu ştiu cum să fac asta“ și cea mai păguboasă dintre toate: „Nu cred că merit“.


Cum scăpăm de autosabotare

Sentimentul de copleșire poate duce cu ușurință la dorința de a amâna și anula tot ce ți-ai propus. Organizează-ți planurile de viitor în sarcini distribuite pe zile și asigură-te că le vei executa.

Amintește-ți că nu este o rușine să ceri ajutor atunci când ai nevoie de el. Apelează la tehnica Reiki pentru a descoperi blocajele și a avea un punct de pornire pentru eliminarea lor.
Privește-te cu toleranță și compasiune, așa cum ai proceda cu un om pe care îl iubești mult.
Nu te mai compara cu nimeni! Este în regulă să ai un model, dar identifică-ți propriile calități și nu defectele, în comparație cu alte persoane.
Trăieşte în prezent şi nu analiza obsesiv toate posibilele variante (nefericite) de rezultat – viitorul te așteaptă cu cele mai frumoase surprize dacă crezi în el!

 

Produse recomandate
Comments