Atenție! Vă informăm că în perioada 06-09.12 nu se vor expedia comenzi din cauza unor proceduri de mentenanță. Comenzile înregistrate în acest interval vor fi expediate începând cu data de 10.12. Mulțumim pentru înțelegere!
Mâncatul pe fond nervos și patru trucuri să scapi de el

Mâncatul pe fond nervos și patru trucuri să scapi de el

27 septembrie 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Mâncatul pe fond nervos și patru trucuri să scapi de el

Cunoscut și drept mâncat emoțional sau compulsiv, mâncatul pe fond de stres se traduce prin a te „răsfăța“ cu alimente bogate în grăsimi sau zahăr ca răspuns la emoțiile negative.

Atunci când mănânci nu pentru că îți este foame, ci pentru că ai avut o zi proastă la birou iar acest episod se repetă pentru o perioadă lungă de timp, află că suferi de o tulburare ce se cheamă binge/stress eating. 

Adică mănânci pe fond de stres pentru că mâncarea - de regulă dulciurile sau junk food-ul - reprezintă un refugiu emoțional în acel moment greu pentru tine! Ai nevoie de o consolare, iar mâncarea reprezintă, în acel moment, îmbrățișarea care îți lipsește atunci.

Episodul este declanșat de un hormon numit cortizol, supranumit și hormonul stresului, și nu de foame, care este o senzație normală a organismului. Odată cronicizat, mâncatul compulsiv, pe fond de stres, duce la dezechilibrarea relației cu mâncarea.

Iată ce poți face pentru a scăpa de mâncatul pe fond de stres:

Bea un pahar mare cu apă
Atunci când simți foame, senzație care poate acoperi foarte ușor mâncatul pe fond de stres, bea un pahar mare cu apă! Consumând cât mai multe lichide, inclusiv supe, se mai reduce senzația de foame și, în plus, apa, fresh-urile naturale sau supele vin cu multiple beneficii pentru întreg organismul. De asemenea, apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, echilibrează PH-ul și previne constipația.

Fă mișcare – de orice fel
O plimbare în parc, jogging, yoga, bicicletă, dans, exerciții de respirație, stretching, orice înseamnă mișcare! Sedentarismul, plictiseala creează oportunități de a apela des la diverse bunătăți, creierul având nevoie de ocupație. Scoate cățelul în parc (dacă ai) sau ieși pur și simplu și plimbă-te! Prin sport sunt eliberate endorfine în corp, adica hormonii reponsabili cu starea de bine.

Alege recompense sănătoase
Atunci când mănânci pe fond de stres, încearcă măcar să înlocuiești recompensele de care ai nevoie atunci când ai o stare proastă! Carbohidraţii sănătoşi, din cereale integrale, de exemplu, au capacitatea, datorită conţinutului de vitamina B1, acid folic şi zinc, de a îmbunătăţi starea de spirit şi de a lupta împotriva depresiei. Fulgii de ovăz sunt un excelent aliment antistres, de asemenea migdalele, fructele de avocado sau nucile. Chiar și ciocolata este foarte bună!

Ține un jurnal al meselor
Atât timp cât ai o listă scrisă cu mesele, tipul de alimente, cantități, ore, totul va fi mai simplu. Și fii pregătită pentru pofte! Este recomandat să ai la îndemână pe post de gustare: morcovi, spanac, humus, ciocolată neagră, quinoa, popcorn fără sare sau castraveți.

 

Produse recomandate
Comments