Sindromul tenului sensibil

Sindromul tenului sensibil

28 aprilie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Dacă faţa ta se înroşeşte rău la frig sau căldură şi reacționează negativ la majoritatea produselor cosmetice, atunci s-ar putea să ai un ten sensibil.

Sindromul tenului sensibil afectează cam 50% din populaţie şi se declanșează când petreci mult timp în aer închis, în mediu poluat sau dacă suferi de anumite alergii. Este un mit faptul că doar tenul foarte deschis poate fi sensibil – şi persoanele cu piele măslinie se pot confrunta cu această problemă, numai că în cazul lor reacţiile pielii sunt mai puţin vizibile şi deci mai dificil de diagnosticat.

 

Semne de luat în seamă
Orice tip de ten poate avea probleme uneori, iar asta nu-l face neapărat sensibil. Poţi trage concluzia (confirmată de un dermatolog) că ai tenul sensibil, dacă:

  • Ai pielea foarte subţire, cu o textură fină;
  • Faţa ţi se înroșește imediat când e ger, caniculă, vânt sau praf mult în atmosferă;
  • Suferi de cuperoză (vinişoare roşii la suprafaţa pielii);
  • Foarte multe creme sau produse machiaj îţi provoacă usturimi şi mâncărimi;

 

Ce-i de făcut
În primul rând, evită alimentele prea condimentate - pot cauza erupţii cutanate. Apoi, bea destulă apă, pentru o bună hidratare a ţesutului ce astfel va fi mai rezistent la iritaţii. În privinţa produselor cosmetice şi de îngrijire, respectă următoarele reguli:

  • Foloseşte produse cosmetice special dedicate tenului sensibil;
  • Spală-te pe faţă cu săpun pentru copii şi evită să te ştergi cu un prosop prea aspru;
  • Înainte de a aplica produse de machiaj sau creme noi, testează produsul pe o suprafaţă mică de piele. Dacă te înroşeşti şi apar mâncărimi, renunţă la el!

 

Sindromul tenului sensibil
Comments