Organizarea de primăvară - ce ne învață Marie Kondo

Organizarea de primăvară - ce ne învață Marie Kondo

8 aprilie 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Japoneza Marie Kondo a făcut o adevărată artă din a pune lucrurile într-o ordine desăvârșită, iar metodele sale de a depozita eficient au devenit fenomen mondial.

Dacă te sperie curățenia de primăvară, ideea de a înlocui hainele și încățămintea de iarnă cu cele de primăvară sau ordinea prin dulapuri, poate îți sunt de folos câteva sfaturi ale lui Marie Kondo.

Triază: aruncă, donează, păstrează

Marie Kondo începe cu hainele, apoi cu cărţile, cu documentele și actele, urmează apoi obiectele de uz divers, cum sunt cele din baie sau bucătărie, iar la final le lasă pe cele cu valoare sentimentală.

Probabil nici tu nu ai nevoie de toate lucrurile care îți sufocă dulapurile, dar de fiecare dată găsim motive pentru a le lăsa să-și continue somnul. Ba au valoare sentimentală, ba le asociem diverse evenimente plăcute și ne spunem mereu că le vom purta într-o zi. Marie Kondo e de părere că dacă a trecut un an peste un lucru și nu i-am simțit lipsa, mai bine ne luam adio de la el!

Astfel, sortează cu atenție toate hainele și încălțămintea, verifică ce nu ai mai purtat de mult timp și încearcă să te imaginezi îmbrăcată cu respectivul lucru. Dacă nu-ți dă o senzație bună, pune-l deoparte! Sigur alte persoane au mai mare nevoie de el!

Trierea și donarea/aruncarea sunt valabile și pentru cosmetice, și în zona de bucătărie. Ia-ți la revedere de la vesela ciobită și electrocasnicele care nu mai funcționează de ani buni, dar așteaptă în zadar prin sertare o zi în care vor fi reparate.

O să găsești probabil astfel de mărunțișuri și pe birou, pe noptieră, în sertare, în cutiile uitate pe balcon. Pune într-o sacoșă pentru reciclat tot ceea ce îți sufocă locuința și... adio!

Împăturește hainele pe verticală

Marie Kondo propune împăturirea și depozitarea hainelor pe verticală, o metodă perfectă pentru sertare, deoarece astfel poți să vezi toate hainele dintr-un foc, plus că sunt mai ușor de scos de acolo. Chiar și prosoapele, șosetele, lenjeria intimă pot fi astfel împăturite. Le vei vedea și extrage mai ușor din sertar, fără să fie nevoie să deranjezi totul pentru a ajunge la tricoul de la baza teancului.

Pune fiecare lucru doar la locului lui

Metoda Marie Kondo propune să decidem un loc care va fi casa fiecărei sub-categorii de obiecte. De exemplu: șosetele doar într-un anumit sertar, tricourile într-un alt sertar și așa mai departe. Dacă punem la loc jucăriile: păpușile în cutia lor, jocurile de îndemânare în cutia lor și chiar și cosmeticele au nevoie de un loc doar al lor. Astfel, vom ști de fiecare dată unde se află ceea ce ne trebuie!

 

Organizarea de primăvară - ce ne învață Marie Kondo
Comments