Alimente și exerciții pentru mai multă energie pe timp de iarnă

Alimente și exerciții pentru mai multă energie pe timp de iarnă

17 ianuarie 2023 Timp estimativ: ~2 min.

Alimente și exerciții pentru mai multă energie pe timp de iarnă

Iarna, corpul uman consumă mai multă energie pentru a se încălzi, așa că are nevoie de mai mult „combustibil”, adică nutrienți. O serie de vitamine cresc nivelul de energie și fortifică sistemul imunitar, dar și mișcarea, adaptată anotimpului rece.

Ideal ar fi să nu ieșim din iarnă cu kilograme în plus, iar pentru asta avem nevoie de vitamine și nutrienți, nu de calorii goale. Și de sport! În primul rând, ai nevoie de un nivel echilibrat de vitamina C! Citricele, kiwi sau afinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, legumele verzi (varză, broccoli, fasolea), dar şi cartofii.

În plus, portocalele conţin acid folic, vitamina B, fibre şi potasiu ce menține sănătatea inimii. Varza este foarte bogată în nutrienți și are puține calorii! Conține vitamina C, acid folic, fier, magneziu, beta-caroten, dar și fitochimicale.

Vitamina D este foarte importantă

Nu ne bucurăm de prea mult soare iarna, așa că avem nevoie să suplimentăm vitamina D, iar principalele surse sunt produsele lactate, peștele gras (somon, sardine), margarina şi ouăle. Deficienţa de vitamina D poate duce la probleme cognitive, astm, boli cardiovasculare şi chiar cancer. 

Chefirul e o băutură obținută din lapte fermentat, similar cu iaurtul, şi e deosebit de bogat în vitaminele B1 și B2, calciu, acid folic, magneziu și vitamina A. 

Usturoiul este minunat iarna pentru că reduce colesterolul, crește temperatura corpului și e de ajutor în bronșite.


Să nu uităm de mișcare

Deși este iarnă și frig, lapoviță, vreme mohorâtă și ai zero chef de ieșit din casă, sportul trebuie să continue! Dacă ești fan jogging, echipează-te corespunzător, adică îmbrăcată bine în echipament de iarnă și ieși în parc. Alergatul pe zăpadă crește gradul de concentrare și de coordonare a mișcărilor, dezvoltă musculatura și crește rezistența corpului.

Găsești în magazinele de profil colanți și hanorace din materiale speciale, care mențin căldura, ideale pentru sport în aer liber când este foarte frig!

Expunerea la lumină naturală îmbunătățește starea de spirit, așa că profită de iarnă și zăpadă și mergi la schi, snowboarding, săniuș sau patinaj. 

Dacă nu vrei să dai piept cu iarna, optează pentru mișcare sub acoperiș, iar aici ai de ales între pilates, yoga, zumba, dans, aerobic și chiar urcatul scărilor interioare. De asemenea, poți încerca săriturile cu genunchii la piept și alergarea pe loc, pentru o ședință de cardio extrem!

 

Produse recomandate
Comments