Legendele trandafirului

Legendele trandafirului

5 februarie 2021 Timp estimativ: ~1 min.

Trandafirul roșu este considerat floarea dragostei, mesagerul iubirii atunci când cuvintele sunt de prisos, accesoriul perfect care completează un arsenal al seducției.

În istoria lui veche de când lumea, trandafirul era și un simbol al inimii frânte, iar romanii, celții sau egiptenii antici îl considerau drept o floare a spiritelor, care îi ajuta să le transmită celor dragi iubirea lor dincolo de moarte.

Ca simbol, trandafirul acoperă, așadar, o paletă largă de sentimente și nu întâmplător este considerat „Regele florilor“.

Și dacă despre trandafirii roșii știm că sunt simbolul iubirii pătimașe, flori emblematice ale îndrăgostiților de pretutindeni, trandafirii albi sunt asociați cu puritatea și eleganța desăvârșită și impresionează întotdeauna prin simplitate și delicatețe.

Pe de altă parte, trandafirii galbeni și-au schimbat mult semnificația de-a lungul timpului. În Evul Mediu aceștia erau considerați un simbol al geloziei. Astăzi, trandafirii galbeni sunt asociați cu prietenia și respectul.

O legendă din Grecia antică spune că trandafirul este o creaţie a zeiţei florilor Chloris, care i-a pus şi pe alţi zei să conlucreze la naşterea florii: vântul de primăvară Zephyr a dat norii la o parte, Apollo a înflorit trandafirul, iar zeul războiului Ares i-a făcut spinii, ca armă de apărare.

Tot în mitologia greacă regăsim și povestea Afroditei, zeița frumuseții și a iubirii, care s-a născut din spuma mării. Legenda spune că în urma ei, spuma s-a transformat în petale de trandafir și atunci când au atins malul, acestea au devenit flori – trandafiri albi.

O altă legendă spune că trandafirul ar fi apărut dintr-un surâs al lui Cupidon, iar spinii nu ar fi altceva decât săgeţile cu care Zeul Iubirii țintește inimile celor pe care îi vrea uniți în focul amorului veșnic.

În Italia, bărbatul îndrăgostit presară în timpul nopţii petale de trandafiri în faţa casei celei dorite de soţie, iar dacă petalele nu sunt a doua zi măturate, înseamnă că dragostea este reciprocă şi nunta aproape!

 

Legendele trandafirului
Comments