„Presiunea“ de a celebra iubirea de Sf. Valentin - justificată sau nu?

„Presiunea“ de a celebra iubirea de Sf. Valentin - justificată sau nu?

14 februarie 2023 Timp estimativ: ~2 min.

„Presiunea“ de a celebra iubirea de Sf. Valentin - justificată sau nu?

Valentine’s Day: rezultatul unei presiuni sociale, obicei la modă sau o celebrare sinceră a dragostei? Pentru fiecare poate însemna altceva și este perfect să fie așa.

14 februarie chiar nu stă sub semnul lui „Trebuie” indiferent în ce tabără ai fi! 

Pe de o parte, Ziua Îndrăgostiților poate crea mari așteptări, și asta din cauza marketingului pe care îl are această sărbătoare. Iar marile așteptări pot duce la dezamăgiri și mai mari. Și chiar la despărțiri!

Și totul pentru că ea n-a găsit în dimineața Zilei Îndrăgostiților bilețele roz, cu mesaje siropoase, pe frigider, așa cum a văzut în filme.

Valentine’s Day este privită ca o confirmare anuală a iubirii, iar această confimare este evaluată de cele mai multe ori prin cadouri. Presiunea societății și a rețelelor de socializare funcționează perfect de Ziua Îndrăgostiților, într-o majoritate covârșitoare a cuplurilor. 

Chiar și femeile raționale, pentru care contează mai mult faptele decât vorbele și susțin că dragostea se sărbătorește tot anul, nu doar pe 14 februarie, vor să fie tratate special de Valentine’s Day. De ce? Pentru a nu se simți prost în cercul de prietene sau la masa de prânz de a doua zi, de la muncă, atunci când colegele povestesc ce declarații de amor au primit de la iubiții lor.

Sigur că dragostea nu înseamnă ursuleți de pluș, trandafiri roșii și ciocolată în formă de inimioare oferite într-o anume zi din an! Pentru unii, nu este nimic altceva decât un sentiment al obligației și al competiției și un mănunchi de clișee răsuflate, spre bucuria comercianților.

Sigur, în acest context de vată de zahăr roz și norișori pufoși, cei singuri sunt arătați, cel puțin metaforic, cu degetul. Sigur că suntem în 2023 și îndrăznim măcar să sperăm că sunt pe sfârșite astfel de concepții și cum dezvoltarea personală a luat amploare în vremea noastră, ce-ar fi să spunem „nu, nu sunt singură, sunt eu cu mine și mă simt perfect și pe 14 februarie, și pe 15 mai, dar și pe 20 august. Și zi de zi! Și nu am nevoie de trandafiri criogenați pentru a mă simți validată ca femeie și nici de invitații la filme siropoase pentru a mă simți demnă de iubirea unui bărbat!”.

Ce-ai putea face dacă ești singură de Valentine’s Day? Pai cam orice ai putea face și dacă ai avea un partener de Valentine’s Day! Invită-te la cină, îmbracă-te frumos, folosește acel parfum scump pe care îl ții pentru ocazii speciale (doar ești la întâlnire cu cel mai important om din viața ta - TU), mergi la SPA, fă o baie relaxantă, mângâie-ți pielea cu loțiuni magice, cumpără-ți toată ciocolata pe care o poți mânca, mergi la film sau nu face nimic. Orice ai alege, este perfect, atâta timp cât îți bucură sufletul!

 

Produse recomandate
Comments