Tot ce trebuie să știi despre vitamina D

Tot ce trebuie să știi despre vitamina D

30 iulie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

În ultimul an am auzit foarte multe discuții legate de vitamina D! Medicii susțin că această vitamină este esențială pentru un sistem imunitar puternic, capabil să reziste infecției COVID-19 sau altor tipuri de viruși.

Specialiștii recomandă expunerea la lumină naturală, plimbări și exerciții fizice în aer liber, vitamina D, hrană bogată în fructe și legume, timp pentru hobby și întâlniri cu prietenii pentru un sistem imunitar puternic și, implicit, o sănătate de fier. 

De ce este vitamina D atât de importantă

Vitamina soarelui poate ajunge în organism prin intermediul alimentației sau se poate forma la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare.

  • Vitamina D este acea vitamină care ajută la o mai bună absorbție a calciului și a fosforului, având rol principal în remodelarea osoasă și la menținerea funcției normale a sistemului muscular.
  • Vitamina D reduce riscul de apariție a răcelii și gripei și protejează împotriva afecțiunilor respiratorii.
  • Vitamina D susține sănătatea sistemului cardiovascular, fiind esențială în prevenția infarctului și a altor boli de inimă.
  • Vitamina D joacă un rol extrem de important în combaterea stărilor depresive.

Sunt suficiente câteva minute pe zi - 30 pe săptămână - de expunere la soare, pentru a fi produsă cantitatea optimă de vitamina D. Sau putem suplimenta necesarul prin alimentație.

Atenție!

În primele zece de minute de contact cu soarele, te poți expune fără loțiune de protecție solară, așa încât să permiți corpului să sintetizeze vitamina D și abia apoi să aplici crema de plajă. Cremele de protecție solară pot împiedica producția de vitamina D. 

Alimente bogate în vitamina D

Printre alimentele cu conținut ridicat în vitamina D se numără peștele gras și uleiul de pește, stridiile, creveții, gălbenușul de ou, ficatul de vită, ciupercile și laptele fortificat.

Vitamina D este și unul dintre ingredientele cosmeticelor destinate pielii deshidratate și are ca rezultat un ten mai tânăr, neted și mult mai ferm.

 

Tot ce trebuie să știi despre vitamina D
Comments