Terapia prin dans! Beneficii pentru starea ta de bine

Terapia prin dans! Beneficii pentru starea ta de bine

15 iunie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Terapia prin dans are la bază rezultatele la care au ajuns oamenii de știință, și anume că mișcările corpului pe muzică produc transformări la nivelul stării emoționale, psihice și fizice.

În cazul adolescenților care se confruntă cu anxietate, pacienților care suferă de traume sau vârstnicilor cu Alzheimer, au fost înregistrare schimbări majore, în bine, datorită dansului. De altfel, terapia prin dans este folosită deja în multe spitale, școli, case de bătrâni şi centre de reabilitare, cu multe tipuri de pacienţi, inclusiv copii, adulţi şi vârstnici, unde se combină activitatea unui terapeut tradiţional cu o cunoaştere profundă a corpului şi modul în care mişcarea este conectată la starea de bine.

În urma terapiei prin dans s-au întregistrat beneficii remarcabile pentru sănătate, printre cele mai frecvente fiind: îmbunătățirea mobilității articulațiilor și a coordonării mușchilor, detensionare și relaxare; creșterea încrederii de sine; exprimarea celor mai intime emoții; întărirea sistemului imunitar; reducerea și eliminarea sentimentelor apăsătoare de izolare, singurătate, anxietate, depresie, furie, tristețe.

Numită şi psihoterapie prin mişcare, nu există un singur stil de dans utilizat în cadrul acestei expuneri terapeutice. Programele variază de la dansuri tradiţionale la forme mai subtile de mişcare precum yoga şi stretching, pentru a detensiona corpul.

Prin ce diferă terapia prin dans de dansul obişnuit

Oamenii care utilizează terapia prin dans în cadrul unui tratament utilizează mişcarea pentru a comunica sentimente conştiente şi inconştiente prin dans. Terapeutul răspunde la mişcări, evaluează limbajul corpului, comportamentele nonverbale şi expresiile emoţionale pentru a dezvolta intervenţii pentru a răspunde nevoilor specifice pacientului.

Mişcarea este principalul mod prin care terapeuţii de dans observă, evaluează şi pun în aplicare intervenţia terapeutică, potrivit unui studiu citat de medijobs.ro.

Specialiştii în psihologie spun că dansul este o reacţie primară la ritm şi muzică, iar psihiatrii stimulează, prin dans, instinctele persoanelor care au afecţiuni psihice, pentru a-i pune în legătură cu ei înşişi, dincolo de comunicarea verbală.

Dansul e normal... la orice vârstă, e o bucurie, o eliberare, e celebrare a vieții, deci dansează, dansează, dansează!

 

Terapia prin dans! Beneficii pentru starea ta de bine
Comments