Mindfulness - cum îți deschizi mintea și sufletul

Mindfulness - cum îți deschizi mintea și sufletul

12 aprilie 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Nu este ușor să fii în echilibru, să ai pace în gânduri și trăiri, să fii prezent aici și acum, fără să fii copleșit de resentimente sau anxietăți legate de viitor. Și-atunci intervine Mindfulness-ul!

Studiile au demonstrat o legătură directă între Mindfulness şi Fericire. Și-asta pentru că Mindfulness înseamnă starea prin care alegem în mod conştient să trăim în prezent, să observăm gândurile şi emoţiile noastre şi să fim în contact cu corpul nostru.

Totodată, Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le împărți în „bune“ sau „rele“. Le luăm ca atare, le trăim, le considerăm experiențe din care avem ce învăța și mergem mai departe, fără regrete.

De ce să practici Mindfulness

- Pentru că reduce stresul, depresia, îmbunătățește sistemul imunitar;

- Îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare, dar și somnul

- Devii o companie mai plăcută pentru partenerul de viață, familie, colegi, dar și un părinte mai înțelegător;

- Ajută la diminuarea durerilor cronice și atenuarea problemelor digestive

Cum poți practica Mindfulness

Mindfulness poate însemna aproape orice activitate, practicată cu regularitate, care ne induce o stare de linişte şi relaxare. Așadar, observă-te cu atenție și identifică toate activitățile care îți cresc nivelul de serotonină, fie că este vorba despre citit, jogging, yoga, rugăciune, dans, gătit, cântat sau desen.

Meditația este, de asemenea, o tehnică prin care ajungem la Mindfulness.

Mindfulness poate fi practicat chiar și atunci când mâncăm, conștientizând gustul, aroma, mirosul, senzațiile pe care ni le oferă alimentele, fără ca acest proces să fie unul mecanic. Stabilește o relație cu mâncarea, prețuiește timpul petrecut la masă și analizează ce senzații trezește în tine fiecare îmbucătură!

Mindfulness când mergi pe jos!

Concentrează-te pe felul în care pășești, simte călcâiul cum atinge pământul, cum îți bate inima când accelerezi pasul. Dacă ești în natură, simte mirosul de verde și ascultă foșnetul frunzelor și cântecul păsărilor, ignorând gândurile și grijile care te-ar putea compleși.

Respiră conștient!

Respirația conștientă înseamnă direcționarea atenției pe ceea ce se întâmplă în procesul de respirație, anulând astfel tot ceea ce are loc în exteriorul nostru. Concentrarea atenției pe respirație permite aducerea minții, sufletului și corpului, în același punct, în momentul aici și acum.

Așază-te în șezut, cu spatele drept, închide ochii și vizualizează cum plămânii tăi se umplu cu aer la fiecare inspirație adâncă și cum se golesc la fiecare expirație.

 

Mindfulness - cum îți deschizi mintea și sufletul
Comments