Meditație pentru înlăturarea stresului de decembrie

Meditație pentru înlăturarea stresului de decembrie

7 decembrie 2021 Timp estimativ: ~2 min.

Decembrie ne-aduce Moșii Nicolae și Crăciun, revelionul și vacanța de iarnă, dar totodată și deadline-uri care ne golesc bateriile, goana după cadouri, pregătiri intense pentru sărbători, reuniune cu prietenii și rudele. Mult stres, într-un cuvânt!

Ce putem face pentru a trece mai ușor peste această perioadă? Putem preveni, înainte de toate! Odihnă, vitamine, sport, dietă sănătoasă. Dar și tehnici de relaxare, așa încât stresul să nu se cuibărească din timp și în decembrie să dea peste răscoale.

Un exercițiu pentru minte și suflet

Dincolo de controverse şi preconcepţii, meditaţia a devenit un stil de viaţă pentru mulţi oameni pentru că aduce relaxare, evadarea din stresul cotidian şi lărgirea orizonturilor emoţionale şi spirituale.

Ea este considerată un tip de medicină complementară, inducând o stare profundă de relaxare și o minte liniștită. Este simplu, gratis (pe YouTube găsești sute de meditații) și nu necesită nici un echipament special. Mai mult, poţi practica meditaţia oriunde ai fi.

Putem opta pentru meditaţia ghidată (vizualizare), prin care vezi cu ochii minții imagini mentale ale unor locuri sau situații care vă induc o stare de relaxare. Înceară să-ți folosești cât mai multe simţuri în acest proces, cum ar fi mirosuri, imagini, sunete şi texturi.

Repetă cuvântul magic

Mai există meditaţia cu ajutorul mantrelor, care presupune repetarea în tăcere a unui anumit cuvânt sau a unei expresii pentru a preveni apariţia gândurilor stresante. Exemple ar fi rugăciunea Tatăl Nostru sau Rugăciunea Inimii din tradiţia creştină, numele sfânt al lui Dumnezeu din iudaism, mantra “om” a hinduşilor, budiştilor sau afirmații precum „Mă simt împăcată” sau „Mă iubesc pe mine însămi”.

OM SHANTI OM este una dintre cele mai vechi mantre: Om este sunetul universului, sunetul primordial, iar shanti înseamnă "pace" în sanscrită.

Închide ochii, gândește-te la o persoană dragă, animal, plantă, piatră sau la orice dorești şi imaginează-ți cum îi transmiţi iubire şi recunoştinţă, mulţumire, cu întreaga ta fiinţă. Aceste două sunt sentimente extrem de înălţătoare care aduc multă bucurie, optimism şi pace interioară.

Ia-ți cinci minute libere pentru a te concentra pe respirație! Stai cu spatele drept, cu ochii închiși și cu o mână pe stomac. Inspiră încet pe nas, simțind cum respirația pornește din abdomen și își urmează cursul până la creier. Inversează procesul pe măsură ce expiri pe gură. Respirația adâncă reduce efectul stresului prin încetinirea ritmului cardiac și diminuarea tensiunii arteriale, eliberând organismul de tensiune. Pace, liniște, calm.

 

Meditație pentru înlăturarea stresului de decembrie
Comments