Ayurveda de toamnă - cum să-ți păstrezi echilibrul emoțional

Ayurveda de toamnă - cum să-ți păstrezi echilibrul emoțional

16 septembrie 2022 Timp estimativ: ~2 min.

Ayurveda de toamnă - cum să-ți păstrezi echilibrul emoțional

Am intrat într-un anotimp uscat, rece și nehotarat, calități specifice Vata Dosha, motiv pentru care toamna este considerat anotimpul Vata, potrivit vechii științe indiene numite Ayurveda. Trăsăturile Vata sunt duritatea, inconsecvența, lumina și frigul.

Toamna poate veni cu o serie de probleme pe care condiţiile meteorologice fie le declanşează, fie le agravează. Printre acestea se numără: răcirea extremităţilor, uscarea pielii, rigiditate articulară, nelinişte, nervozitate, insomnii. 

Ayurveda ne învaţă arta de a cultiva bunăstarea personală, cum să ne menţinem echilibrul intern prin decizii sănătoase şi blânde.

Ce mâncăm în anotimpul Vata

În medicina ayurvedică, alimentele foarte hrănitoare fac parte din categoria alimentelor care hrănesc ojas, adica sistemul imunitar.

Așadar, dacă vara se recomandă consumul de alimente crude, în stare cât mai naturală, în timpul sezonului rece e indicat, mai degrabă, să se consume alimente gătite prin preparare termică.

Supele, tocănițele, legumele şi fructele coapte sunt ideale pe timp de toamnă. Poţi alege şi un mic dejun cald, preparat din cereale integrale (fulgi de ovăz, de orz) fierte şi aromatizate cu scorţişoară, vanilie ori nuci sau fructe deshidratate.

Pentru că organismul are nevoie de mai multă căldură, odată cu venirea frigului pot apărea pofte de alimente mai dulci, mai sărate, mai acre şi mai picante. Budinca de orez cu scorţişoară şi nucşoară, fructele calde la cuptor cu scorţişoară şi cuişoare sunt deserturi hrănitoare pentru toamnă.

Ceaiurile calde de plante, cu ghimbir, scorţişoară, cuişoare sunt băuturi care oferă echilibru, în anotimpul toamnei. 

Importanța hrănirii pielii

În anotimpul Vata, hrănirea corpului joacă un rol extrem de important, fie că vorbim de alimente sau hidratarea pielii, acest înveliș prețios al corpului nostru. 

Unii specialişti recomandă ca hidratantele să se folosească după duș, dar caracteristic Ayurvedei este ca întâi pielea să fie hidratată şi apoi spălată. Pare contraintuitiv, dar încearcă! Când se aplică ulei de corp înainte de dus, apa caldă va deschide porii și va ajuta uleiul să pătrundă, mai profund, în ţesuturi.

Pentru a hidrata și mai intens pielea, poți folosi un ulei de duș în locul gelului sau al săpunului obișnuit. Graţie conţinutului bogat în uleiuri esenţiale de măsline, avocado, jojoba şi germeni de grâu, uleiul de duș păstrează echilibrul de hidratare natural al pielii. Mai mult, este îmbogăţit cu Omega 3, 6, 7, 9 şi cu vitaminele A, E.

Și nu uita de spirit...

Plimbările printre frunzele uscate ale toamnei, yoga şi meditaţia sunt activităţi perfecte pentru toamnă, care echilibrează spiritul și oferă acea pace interioară după care tânjim cu toții.

 

Produse recomandate
Comments