Dermatita periorală – simptome, cauze şi tratament
9 ianuarie 2020 Timp estimativ: ~1 min.
Dermatita periorală este o erupție inflamatorie care afectează pielea din jurul gurii. Erupția se poate răspândi până la nas sau chiar la ochi. E supărătoare, e inestetică, însă putem lupta cu ea.
Dermatita periorală este mai frecventă la femeile cu vârste cuprinse între 16 și 45 de ani, dar poate apărea la orice vârstă și chiar la copii. Fără un tratament adecvat, ea poate dispărea de la sine, doar ca să apară ulterior în episoade care pot dura săptămâni și chiar luni.
Care este cauza
Nu se cunoaște o cauză clară a apariției dermatitei periorale. Cu toate acestea, experții sugerează că utilizarea de steroizi topici puternici, prescriși pentru a trata o altă afecțiune, ar cauza apariția acestei afecțiuni. La fel și sprayurile nazale care conțin corticosteroizi.
Vinovate de apariția dermatiteti periorale pot fi și anumite ingrediente din produsele cosmetice. Cremele de față care conțin petroleum sau au o bază de parafină pot provoca sau agrava această formă de dermatită.
Alți factori responsabili pentru declanșarea aceastei afecțiuni pot fi:
- infecții bacteriene sau fungice
- anumite medicamente
- pasta de dinți cu fluor
- contraceptivele orale
- cremele cu protecție solară care nu sunt special formulate pentru a proteja tenul (e bine să folosești creme cu SPF speciale pentru față)
Dermatita periorală apare de obicei ca o erupție în jurul gurii și în pliurile din jurul nasului, în zona de sub ochi, pe frunte, pe bărbie, iar pustulele pot conține lichid. Atenție, seamănă cu acneea, dar nu este acnee!
Cum o combatem
În primul rând, este indicată întreruperea tratamentelor cu creme cu steroizi sau a sprayurilor nazale cu steroizi, dacă este posibil. Oricum, este important să vorbești cu medicul tău înainte de a stopa aceste tratamente. Utilizarea unui săpun de față delicat poate ajuta în calmarea iritației.
Evită, de asemenea, produsele cosmetice care conțin parfum, cremele exfoliante și orice altă substanță dură sau iritantă pentru ten. Alege produse dedicate pielii sensibile, cu acțiune blândă asupra tenului. Până la dipariția erupției cutanate, evită fondul de ten și ai grijă să folosești prosoape și fețe de pernă mereu curate, dezinfectate periodic prin spălare cu apă fierbinte și detergenți cu formulă delicată (precum cei pentru bebeluși).
